Zakleli se na vernost otadžbini

vojska

Leskovac – U Kasarni „Vojvoda Petar Bojović“ u Leskovcu 149 vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka i četiri profesionalna vojnika ženskog pola svečano su položili zakletvu.

Oni će provesti tri meseca na obuci i dobiti sertifikat koji je osnovni uslov prilikom konkurisanja za zaposlenje u Vojsci Srbije, u svojstvu profesionalnih vojnika. Ovo je inače sedma generacija vojnika koja u 3. centru za obuku u Leskovcu dobrovoljno služi vojni rok.

Iako je ova godina tek na početku vojska je svojim angažovanjem pokazala da će uvek biti uz narod. U prilog tome govori i činjenica da su pripadnici Vojske Srbije pružili pomoć prilikom rešavanja problema vodosnabdevanja u Užicu, a potom pri deblokadi puteva u Vojvodini i spašavanju ugroženih građana iz zavejanih putničkih kolona, rekao je komandant Kopnene vojske, general potpukovnik Aleksandar Živković.

– Ove godine umesto 1 000 Vojska Srbije primiće 1 800 vojnika, a najsposobnijim, koji žele da budu vojni policajci, izviđači biće omogućeno da u jedinicama Vojske Srbije provedu 4 meseca i obuče se za ove izazovne specijalnosti, rekao je komandant Kopnene vojske general potpukovnik Aleksandar Živković.

Na položenoj zakletvi vojnicima je čestitao i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je istakao da vojnička zakletva u našem narodu ima dugu tradiciju i posebno značenje: ona je zalog vojničke ispravnosti i moralnosti .

-Postati vojnik za naš narod znači potvrditi svoju čestitost, odvažnost i spremnost da se izdrže svi pritisci za dobrobit zemlje. Ovo je istovremeno i potvrda snažnog opredeljenja Vojske Srbije da, svesna značenja koje ima vojnička zakletva, se sačuva vojnička tradicija našeg naroda i ostane otvorena za građane Srbije, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović. 

Svečanoj zakletvi, osim roditelja, rodbine i prijatelja vojnika, prisustvovali su pomoćnik ministra odbrane Srbislav Cvejić, predstavnici opština Jablaničkog okruga, Ministarstva odbrane, Srpske pravoslavne crkve i Sektora za vanredne situacije.