Zašto se baš danas obeležava Praznik rada

Danas se širom sveta obeležava Međunarodni praznik rada – Prvi maj, u znak sećanja na radničke demonstracije koje su održane u Čikagu 1886. godine. Od 1890. godine ovaj datum predstavlja dan borbe za radnička prava, solidarnost i jednakost. 

Male nadnice, rad od 12 do čak 18 sati dnevno i život na ivici bede bili su povod za niz štrajkova radničkog sloja društva u prvoj polovini 19. veka, koji su tražili osmočasovno radno vreme. Prvog maja 1886. godine u Čikagu nekoliko desetina hiljada radnika izašlo je na ulice sa zahtevima koji su simbolično bili istaknuti u tri čuvene osmice, osam sati rada, osam sati slobodnog vremena i osam sati odmora. 

-Danas je Prvi maj više proklamativna svečanost, koja se retko obeležava nekim bitnim događajima. Ipak, u većini zemalja obeležava se kao Praznik rada i to kao neradan dan, što je veoma bitno, jer su neradni dani oni koji su najvažniji za jednu državu- objašnjava u izjavi za našu televiziju istoričar Ivan Becić.

U Kraljevini Srbiji Prvi maj je prvi put obeležen 1893. godine, a u Leskovcu 1897. Međutim, tek nakon Drugog svetskog rata u mnogim socijalističkim zemljama širom sveta, među kojima je i Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, ovaj datum se proslavlja kao državni praznik.

Zanimljivo je da Sjedinjene Američke Države nisu želele da se vežu za ovaj datum, već se praznik rada kod njih obeležava svakog prvog ponedeljka u septembru. I na ovom primeru se, dakle, može videti da ta ideološka podela i te kako utiče na ono što je u suštini zajedničko svim radnicima u svetu– dodaje naš sagovornik.

U Srbiji i regionu na ovaj dan tradicionalno se u zoru izlazi na „prvomajski uranak“ u prirodu. Kanjon reke Vučjanke je i ove godine jedno od najpopularnijih izletišta u leskovačkom kraju.

Veliki broj mladih, ali i porodica sa decom, odlučio je da Praznik rada provede uživajući u čarima Vučjanke i njenih vodopada, uz muziku i roštiljanje.

S obzirom na to da se ove godine 1. maj pada u nedelju, neradni dani biće ponedeljak i utorak, odnosno 2. i 3. maj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *