Zašto sud odlaže isplatu građana na Koridoru 10?

oraovica 2

Grdelica – Udruženje građana Koridor Grdelica traži od Višeg i Osnovnog suda u Leskovcu da konačno reše sporove oko ekspropriacije.

Predsednici Višeg i Osnovnog suda u Leskovcu obećali su na poslednjem sastanku sa predstavnicima Udruženja Koridora Grdelica koje okuplja 60-ak građana nezadovoljnih procenjenom vrednošću ekspropriacije imovine koja se našla na trasi Koridora 10 da se ni jedan predmet u postupku neće zadržati duže od jednog meseca i da će sve presude biti donete za tri do četiri meseca.

” Naši predmeti trenutno se nalaze negde između Osnovnog suda koji je presudio u našu korist i Višeg koji ih vraća na ponovno odlučivanje. Konačnih presuda još uvek nema, a bez njih ne možemo u slučaju da smo nezadovoljni da uložimo žalbe višim sudskim instancama. Za to vreme smo silom izbačeni sa naših poseda na kojima se Koridor uveliko gradi, a sudski sporovi poveli su se još 2011. godine” istako je predsednik Udruženja Koridor Grdelica Milivoje Đorđević.

oraovica 1

Đorđević ističe da je postupajući sudija Osnovnog suda u Leskovcu u svim ovim predmetima Marina Smiljković donela ispravnu odluku da se vrednost sporne imovine odredi veštačenjem, a to je i preporuka Ustavnog suda u slučajevima ekspropriacije na područjima Pirota i Dimitrovgrada koje su počele pre grdeličkog slučaja.

Od 280 vlasnika parcela na ovoj trasi Koridora 10 njih 60-tak odlučilo je da potraži pravdu na sudu smatrajući da je ponuđena maksimalna cena od 540 dinara po kvadratu neprihvatljiva i da njihova imovina vredi više jer se na njoj nalaze kuće, okućnice, dvorišta, voćnjaci i placevi.

Đorđević podseća da se u Preševu i Bujanovcu za ekspropraciju po kvadratnom metru plaćalo minimalno 10, a maksimalno 45 evra.

On ističe da će građanima koji su u sporu po donošnju presuda odmah biti uplaćen novac bez obzira da li su ili nisu zadovoljni određenom sumom, ali da će onda dobiti priliku da nastave proces ili će to možda učiniti Preduzeće putevi Srbije ukoliko proceni da je oštećena strana u ovom sudskom postupku.