Završeni Dani gljiva u Vlasotincu

Izložbom više od 80 gljiva u Vlasotincu, prikupljenih na samo jednoj lokaciji zbog kiše koja je padala u subotu, završena je trodnevna manifestacija “Dani gljiva 2021”, koju je po četvrti put organizovalo Gljivarsko društvo “Rujnica”, uz podršku Mikološko-gljivarskog saveza Srbije, Opštine Vlasotince i Turističke organizacije.

Na području sela Komarica učestvovalo je više od 100 gljivara iz Sremske Mitrovice, Šida, Novog Sada, Požarevca, Petrovca na Mlavi, Kostolca, Niša, Raške i Vlasotinca.

“Istovremeno sa determinacijom gljiva vrši se i popis gljiva u Srbiji tokom gljivarskog karavana, koji je počeo pre sedam nedelja i koji se svake nedelje organizuje u drugom gradu – rekao je predsednika Mikološko-gljivarskog saveza Srbije Zoran Jelenković.

Gljivari su u Komarici dobili i kuću na korišćenje, koju su nazvali gljivarski dom, prvi ovakve vrste u Srbiji.

“Uspeli smo da je sredimo za jučerašnje otvaranje, ali nas dosta posla čeka jer planiramo da stvorimo uslove za smeštaj petnaest ležajeva i opremimo prateće prostorije koje su nam potrebne za ovakve manifestacije – rekla je predsednik GD “Rujnica” i potpredsednik Mikološko-gljivarskog saveza Srbije Sunčica Jović,

I ovogodišnju manifestaciju karakterisalo je prisustvo velikog broja dece, što govori o njihovom interesovanju za gljivarenje.

“Lokalna samouprava podržava rad GD Rujnica zato što ovo udruženje edukuje decu, omladinu i odrasle, ne samo u oblasti gljivarstva već i zaštite životne sredine. Posebno je važno i to što je Mikološko-gljivarski savez Srbije krenuo u rešavanje specifičnog problema kako bi se eksploatacija i plasman tartufa u Srbiji iz, uglavnom sive zone, premestili u legalne tokove, za šta će se podrška potražiti od resornog ministarstva – istakla je većnik zadužen za zaštitu životne sredine u opštini Vlasotince Žaklina Stefanović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *