Završni račun o budžetu, ulaganja u infrastrukturu i zapošljavanje mladih neke od tema današnje Skupštine Opštine Lebane

Opštine Lebane u tekućoj godini nastaviće sa ulaganjima u putnu infrastrukturu i izgradnju vodovodne mreže, a jedan od projekata čija će realizacija uslediti podrazumeva elektrifikaciju pet sela na području ove lokalne samouprave, vrednosti 27 miliona dinara. Ovo je, između ostalog, najavio predsednik Ivan Bogdanović, na današnjoj sednici Skupštine održanoj u lokalnom Domu kulture.

Na sednici je, između ostalog, usvojen predlog Odluke o završnom računu budžeta opštine Lebane za prošlu godinu, kao i finansijski izveštaji više javnih i javno-komunalnih preduzeća na području ove lokalne samouprave.

Kako je istakao Saša Mladenović, rukovodilac Službe za finansije, izvršenje budžeta za 2021. iznosi 82 procenta u odnosu na godišnji plan. Ostvareni prihodi veći su za 150 miliona dinara u poređenju sa prihodima u 2020. godini, a preneta neutrošena sredstva u iznosu od 58 miliona dinara  biće uložena u infrastrukturne projekte čija je realizacija predviđena za ovu godinu.

Usvajanje ove tačke dnevnog reda obeležila je duža rasprava odbornika, koji su se, između ostalog, dotakli teme odlaska mladih iz ove opštine. Ovo je kao problem istakao Radovan Cvetković, odbornik iz redova opozicije.

Na ove primedbe reagovali su šef odborničke grupe SNS-a Goran Jović i predsednik opštine Lebane Ivan Bogdanović, koji su u svom odgovoru istakli da su migracije globalni trend, iznevši podatak da je u prethodne dve godine posao dobilo više od 1600 Lebančana.

Predsednik opštine Ivan Bogdanović najavio je da će investicije planirane za tekuću godinu upravo imati za cilj ostanak mladih na području ove lokalne samouprave.

Kada je reč o budžetu za prošlu godinu, značajnu stavku zauzimala su izdvajanja za naknade po sudskim rešenjima donetih na osnovu izgubljenih sporova sa građanima, koja su dostigla cifru od skoro 42,3 miliona dinara. Najveći deo ovih tužbi odnosi se na ujede pasa lutalica.

Jedan od razloga je manji broj sudija koji su u 2020. godini bili angažovani na ovim predmetima, zbog čega je došlo do njihovog odlaganja.

Na sednici je, između ostalog, data saglasnost i na finansijske izveštaje više javnih i javno-komunalnih preduzeća na području ove lokalne samouprave, među kojima su „Vodovod“, „Komunalac“, „Imovina“, zatim Javno preduzeće „Lebane“ i Javno komunalno preduzeće „Veterinarska stanica“.

Usvojen je i predlog odluke o prestanku mandata odbornika Dejana Kostića, člana Grupe građana „Inicijativa za Lebane“, zbog podnošenja ostavke, a odbornički mandat potvrđen je Staniši Stankoviću. Do kraja Skupštine odbornici su raspravljali o rešenjima i imenovanjima člana školskih i nadzornih odbora u pojedinim vaspitno-obrazovnim ustanovama i preduzećima u Lebanu. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *