Zbog čega je Pečenjevce proglašeno za najbolje selo u 2019. godini?

U okviru tradicionalne manifestacije “Susreti sela Srbije“ za najbolje selo u Srbiji u 2019. godini u konkurenciji sela do dve hiljade žitelja proglašeno je Pečenjevce. Ovu manifestaciju organizovala je Kulturno-prosvetna zajednica Srbije.

Jedno selo ne čine zgrade i putevi, već dobri i marljivi ljudi, a takvih ima mnogo u Pečenjevcu i kako kažu, zadovoljni su svojim životom i radom na selu.

Pečenjevce se ne izdvaja samo po tome što se u ovom selu ljudi, pre svega, bave proizvodnjom krompira i po poznatoj Krompirijadi koja će se ove godine održati po 15. put, već i po tome što je ovo jedino selo na teritoriji grada Leskovca u kome su sve ulice asfaltirane.

Narodni pevač, Toma Zdravković, prva je asocijacija za ovo selo, dok je druga Likovna kolonija „Na krilima mašte“ koja je ove godine proslavila svoj 25.  rođendan. Idejni tvorac, Ljubiša Ranđelović, ističe da je ona tokom godina imala više stotina učesnika koji su kasnije odlučili da se bave umetnošću i upišu likovnu akademiju.

Osim likovne kolonije „Na krilima mašte“, Dom kulutre u Pečenjevcu organizuje i niz drugih manifestacija, poput Kulturnog leta, literarnih susreta i folklornih dešavanja, a začetnici su i Duhovnih akademija.

Brojne manifestacije, uređena infrastruktura i vredni ljudi zaslužni su što je Pečenjevce ponelo laskavu titulu „najboljeg sela u Srbiji“, a prema rečima meštana to je samo još jedan podstrek da rade još više na stavaranju boljih uslova za život i dobrih odnosa u svom mestu.