Zbog povećanog broja zaraženih od koronavirusa Štab usvojio nove mere

Imajući u vidu da Leskovac beleži povećanje broja obolelih i da je za poslednjih nedelju dana registrovano ukupno 97 novoobolelih lica, Štab za vanredne situacije na danas održanoj zatvorenoj sednici doneo je nove mere u cilju sprečavanja daljeg širenja virusa.

Pored ostalog, obavezno je nošenje zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorijama, naročito u javnim institucijama, a Javno-komunalnom preduzeću Komunalac naložena je pojačana dezinfekcija javnih površina posebno oko zdravstvenih ustanova, navodi se u saopštenju za javnost kabineta gradonačelnik Leskovca.

 

U Kovid bolnici u Leskovcu, prema današnjem popodnevnom preseku, bilo je hospitalizovano 55 pacijenata.

Prema rečima Aleksandre Nikolić, vršioca dužnosti direktora Zavoda za javno zdravlje Leskovac, obolela lica sa lakšom kliničkom slikom se ne hospitalizuju, već se upućuju na kućno lečenje uz naloženu izolaciju i zdravstveni nadzor.

Ovom prilikom rečeno je da je Ministarstvo zdravlja Republike Srbije uputilo zvanično obaveštenje u kojem su iznete preporuke i mere za sve građane, a posebno za državne službenike. To su mere poput nošenja maski u javnom prevozu, prodavnicama, tržnim centrima, izbegavanje okupljanja u zatvorenim prostorima, , poštovanje fizičke distance od minimum jednog metra, izbegavanje fizičkih kontakata.

Pored toga, obavezno je korišćenje dezobarijera na ulazima, merenje telesne temperature, obavezna dezinfekcija ruku pri ulasku u zgradu.

Potrebno je omogućiti da se okupljanje više ljudi u istoj kancelariji radi održavanja sastanaka ograniči na neophodni minimum, odnosno da se sastanci organizuju korišćenjem informaciono-komunikacionionih sredstava, zaključeno je na sednici Štaba za vanredne situacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *