Ana Brnabić: država radi na tome da Caričin grad bude na Uneskovoj listi

Jablanički okrug ima i ogromne turističke potencijale, koji nisu još uvek dovoljno iskorišćeni, a jedan od lokaliteta koji su u tom pogledu značajni je Justinijana prima, odnosno Caričin grad u lebanskoj opštini, istakla je premijerka Brnabić prilikom obilaska ovog arheološkog nalazišta. Ona je dodala da država radi na ispunjavanju kriterijuma da ovaj lokalitet bude stavljen na Uneskovu listu svetske kulturne baštine, što će doprineti razvoju turizma u ovom kraju.

Mi smo uložili značajna sredstva preko Ministarstva kulture i informisanja, ta iskopavanja radimo uz pomoć naših partnera iz Francuske, ali videćemo šta je to što treba da uradimo da bi zaista zaokružili celu tu priču, kako bismo ovaj lokalitet učinili dostupnim za domaće i strane turiste – poručila je premijerka.

Caričin grad bio je jedan od najznačajnijih vizantijskih gradova. Podignut je u 6. veku od strane cara Justinijana Prvog, a trajao je svega 80 godina. Jedinstvenim ga čini i to što je bio arhiepiskovo sedište, a najnovija istraživanja ukazuju na to da je ovaj grad bio i hodočasnički centar.

Naime, prilikom nedavnih iskopavanja, na ovom lokalitetu pronađene su tri nove crkve, koje su otkrivene zahvaljujući digitalnim modelima snimanja. Ima ih ukupno 17, u samom gradu deset crkvi, a u okolini još sedam, rečeno je ovom prilikom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*