BELA KUGA: Leskovačke srednje škole gube još pet odeljenja!

srednjoskolci

Leskovac – Direktori srednjih škola na području Školske uprave Leskovac prilikom pravljenja predloga plana upisa u prvi razred za narednu školsku godinu moraće da vode računa o smanjenju broja đaka koji će završiti osmogodišnju školu, upozorava načelnik Školske uprave Leskovac Tomislav Simonović.

Ove godine taj broj će u odnosu na prethodnu biti manji za još 138 učenika pri čemu je najveće smanjenje evidentirano u Leskovcu jer u odnosu na prošlu, osmogodišnje škole ove godine završava 60 đaka manje. Prema tome, prvi razred srednje škole na teritoriji Grada treba da upiše 1 374 učenika.

Ovo i te kako treba uzeti u obzir prilikom pravljenja predloga plana upisa učenika u prvi razred srednje ali se, kao novina, javlja i to da taj predlog sem direktora škole mora da potpiše i predstavnik lokalne samouprave.

Ovo je bila jedna od tema današnjeg sastanka načelnika Simonovića sa direktorima obrazovnih ustanova okruga pri čemu je rukovodiocima ovih obrazovnih ustanova dat rok do 31. decembra za analizu tržišta radne snage i dogovor sa relevantnim institucijama u gradu kako bi sačinili predlog plana upisa za narednu školsku godinu.

toma simonovic

 ’’Nakon toga ja ću posetiti nadležne u svim lokalnim samoupravama kako bi se precizirali dogovori oko plana upisa koji će biti konačno sačinjen tek nakon ovih konsultacija’’ rekao je Tomislav Simonović.

On je ovom prilikom obavestio direktore da će se mala matura polagati u tri dana iz dva predmeta: srpskog jezika i matematike i kompozitnog testa – koji predstavlja kombinaciju pitanja iz predmeta: hemija, fizika, biologija, geografija i istorija. Maksimalni broj bodova koji mogu da se osvoje iz srpskog i matematike su – 16, a iz testa opšteg obrazovanja – 8.

’’ Zbirke su u pripremi i za matemetiku i maternji jezik učenici će ih dobiti početkom drugog polugođa, dok će za kompozitni test pošto se koriste razni udžbenici iz predviđenih predmeta zbirkaizaći nešto kasnije’’ kaže Simonović.

Na sastanku je bilo reči i o eksternom vrednovanju škola ali i tehnološkim viškovima i mogućnostima raspisivanja konkursa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *