Bertolini u Vučju posetio studentski hostel, čije opremanje podržala EU

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji, Nikola Bertolini, boravio je danas u Leskovcu i sa gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem obišao projekte, koje je Evropska unija podržala preko Programa prekogranične saradnje Srbija – Severna Makedonija i EU PRO Plus programa. Jedan od tih projekata je „Ruralni turizam – nova perspektiva mobilnosti mladih“ u čijem fokusu je otvaranje studentskih hostela, koji realizuju Vučje i Kratovo u Severnoj Makedoniji.

Opremanje školskih hostela, pokretanje učeničkih zadruga  i prekogranične posete, samo su neke od aktivnosti projekta „Ruralni turizam – nova perspektiva mobilnosti mladih“, koji realizuju Srednja škola “Svetozar Krstić Toza” u Vučju i Srednje opštinsko učilište iz Kratova. Objekti raspolažu novom kuhinjom i restoranskim delom, dok se na spratu nalaze dve spavaone za smeštaj turista.

Ovom prilikom, Stanko Ranđelović i Aleksandar Hristov, direktori škola, potpisali su sporazum o bratimljenju.

Vrednost projekta iznosi preko 235 hiljada evra, s tim što je iz sredstava Evropske unije obezbeđeno oko 200 hiljada evra, a učestvovao je i grad Leskovac sa sumom od 2 miliona 58 hiljada dinara, koja je iskorišćena za rekonstrukciju objekta. 

U Vučju je u prethodnom periodu realizovan projekat prekogranične saradnje „Povezivanje bisera“, koji je Grad Leskovac preko Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga sproveo sa makedonskim gradom Kriva Palanka. Zahvaljujući njemu, kanjon reke Vučjanke dobio je novo ruho, odnosno uređene su stare i izgrađene nove staze i platoi, postavljena su dva letnjikovca, klupe, kao i sprave za rekreaciju.

Pre samog obilaska ove varoši, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je u svom kabinetu održao sastanak sa Nikolom Bertolinijem. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *