Bivši načelnik gradske uprave proglasio Rupsku reku nepostojećom?

rupska reka 1

Grdelica – Udruženje građana „Rupska reka“ iz Grdelice optužilo je danas bivšeg načelnika Uprave za zaštitu životne sredine Zorana Stamenkovića da je vodozahvat na Rupskoj reci, iz kog se čitava Grdelica snabdeva vodom punih 40 godina, proglasio nepostojećim.

Kako su objasnili, on je u Rešenju kojim je izdao dozvolu firmi „Power BNM“ iz Kumareva da na dvadesetak metara iznad vodozahvata sagradi mini hidroelektranu, obrazložio da „nije potrebna procena uticaja na životnu sredinu u tom području“.

„Sa izgradnjom ove mini hidroelektrane počele su sve muke Grdeličana. Skoro svakodnevno nemamo ispravnu vodu za piće i osnovnu upotrebu, a na dan svetog Arhangela Mihajla čitavo mesto je bilo bez vode tridesetak sati.  Sve muke počele su 2012. godine skandaloznim rešenjem koje je izdao naš meštanin koji se u tom trenutku nalazio na mestu načelnika Uprave z azaštitu životne sredine“ kazao je Srđan Jović, predsedniik udruženja „Rupska reka“.

Zoran Stamenković je danas bio nedostupan na telefon redakciji Televizije Leskovac koja je pokušala da dobije odgovore na optužbe članova ovog udruženja iz Grdelice.

rupska reka 2

Ovo nije jedini sporni dokument ističe Jović.

„Ista firma je bez dozvole preduzeća “Srbija šume“ posekla veći deo stabala u ovom području i nanela štetu od 346.000 dinara koja nikad nisu isplažena državi Srbiji, iako im je to naložila nadležna inspekcija“ navodi Jović

Na današnjoj konferenciji za novinare, sa novim činjenicama do kojih su došli članovi Udruženja Rupska reka nakon što su uputili zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, od medija prisustvovali su samo Televizija Leskovac, Južne vesti i lokalna Televizija Klisura.

„Pojedini mediji ne rade u interesu građana već u sopstvenu korist ,što povezujemo sa bliskom saradnjom sa lokalnim vlastima. Recimo, novinar B92 Bratislav Ilić, svaki put kada smo držali konferenciju ili imali proteste bio je uredno pozvan na događaj. Nikada se nije odazvao i pojavio. Inače, po našiom informacijama taj novinar je jako blizak sa gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićem čiji je jako dobar prijatelj čovek koji gradi hidroelektranu“ rekoa je  Miroslav Dančetović, član udruženja „Rupska reka“.

Bratislav Ilić kaže za našu televiziju da ovakva optužba Grdeličana jednostavno ne stoji.

„Dva puta sam imao na toj televiziji izveštaje sa njihovih protesta. Mi nismo lokalni mediji i ba imo se sličnim problemima u čitavoj zemlji“ kazao je on.

Ovi ljudi tvrde i to da im je javno komunalno preduzeće „Grdelica“ ispostavilo račune za vodu za jun, jul i avgust, kada je skoro nisu ni imali po ceni kao da je snabdevanje bilo redovno.

Grdeličani su te račune odbili da plate ali su zato, kako tvrde, iz JKP Grdelica krenuli u prinudnu naplatu.