Bolji uslovi za meštane dva najudaljenija leskovačka sela Oruglice i Ravnog Dela

Ovih dana u toku su radovi na uređenju puta do najudaljenijeg leskovačkog sela – Ravnog Dela. Naime, na opštinskom putu Barje – Oruglica – Ravni Del, čija je ukupna dužina 27,5 kilometara, izvode se radovi na ugradnji šljunka i tucanika na najkritičnijim deonicama.

Ravni Del danas je obišao i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Inače, vrednost ove investicije je 11,7 miliona dinara, investitor je lokalna samouprava, a izvođač firma “HSV” Vlasotince.

U Ravnom Delu, na 60 kilometara od Leskovca, tik uz administrativnom liniju sa Kosovom i Metohijom, danas življe nego inače. Razlog uređenje puta nakon 7 decenija čekanja.

Meštani kažu trebalo je ovo uraditi ranije kako bi se sprečila migracija stanovništva. Ipak ne kriju zadovoljstvo što se ovaj put, napokon uređuje, jer je to, kako navode, od važnosti za mnoge koji se u ovom kraju bave poljoprivredom i od toga žive.

Zbog neuređenog puta, naročito je umelo da bude kritično tokom zime, kada su meštani često bivali odsečeni od civilizacije.

Među meštanima koji u Ravni Del dolaze po završetku zime je i sedamdesetosmogodišnji Rade Jović. Kaže da je od pre četiri godine, zbog ženine bolesti, bio primoran da zimske dane provodi kod sinova u Leskovcu, a potom se sa boljim vremenskim uslovima vraća u Ravni Del.

Prva zdavstvena ambulanta u ovom kraju je u Oruglici, ovde je i četvorogodišnja škola u kojoj, nažalost, više nema učenika, prva škola sada se nalazi u Barju. I upravo je deonica od Oruglice do Ravnog Dela bila jedna od najproblematičnijih. Sada se i ona uređuje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *