Počeo Vinski bal u Vlasotincu, večeras koncert Zorice Brunclik

Pripremom vinogradarske janije u kotliću pored Vlasine, započela je juče dvodnevna manifestacija Vinski bal. Spremali su ga članovi Planinarskog društva Morič, kojima su u goste bili i planinari iz Bosilegrada, Niša, Dušnika i Aleksinca.


“Kuvamo vinogradarsku janiju, koja se sprema kad se krene u berbu grožđa. Sadrži tri vrste mesa i povrće, a poseban ukus daje joj mešavina začina – objašnjavao je kuvar.


Ove godine prijavilo se najviše plivača za vinsko burence od kad se ovo takmičenje organizuje – bilo ih je 40. Pobedio je Nemanja Davinić (18).


“Svakog dana sam na Vlasini, što je svojevrsna priprema za ovo takmičenje. Zadovoljan sam što sam pobedio među ovolikim brojem plivača- poručio je Nemanja.


Poklon je dobio i najmlađi plivač, osmogodišnji Nikolaj Popović, koji je rekao da je veoma srećan što je učestvovao.


U Galeriji Kulturnog centra proglašeni su pobednici konkursa za najlepšu karikaturu na temu vina i grožđa. Prvo mesto pripalo je Muhamedu Đerleku iz Novog Pazara, drugo Zoranu Mihailoviću iz Beograda i treće Jovanu Spasiću iz Vlasotinca. Posetioci i danas mogu da pogledaju 23 karikature, koje su pristigle na ovogodišnji konkurs, ali i nagrađivane radove iz prethodnih decenija.


Na štandovima na keju svoja vina izložili su vlasotinački vinari, a bila je i degustacija tradicionalnih jela.
Na Letnjoj pozornici koncerti su počeli nastupom petnaestogodišnjeg Nikole Stankovića na harmonici, zatim su nastupili Vlasotinčani okupljeni u Ži(v)čanom bendu, a za kraj prve večeri pevali su i svirali Bajaga i instruktori, čije su hitove stare i po nekoliko decenija pevali i oni koji nisu bili rođeni kad su te pesme nastajale.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *