Budžet opštine Lebane za 2024. godinu veći za 8,3 odsto

Predlog Odluke o budžetu opštine Lebane za 2024. godinu, u okviru kojeg su kako prihodi, tako i rashodi planirani u iznosima od po milijardu i 50 miliona dinara, usvojen je, između ostalog,  na današnjoj sednici Skupštine. Izvršenje budžeta u prošloj godini je bilo 975 miliona 508 hiljada 744 dinara, odnosno u visini planiranog, zbog čega je i odobreno povećanje budžeta za 2024. godinu za 8,3 odsto.

Sredstva od 99 miliona 500 hiljada dinara opredeljena su za funkcionisanje javnih preduzeća, 13 miliona za lokalni plan zapošljavanja, 88 miliona 650 hiljada dinara za dečji vrtić, a za osnovno i srednje obrazovanje suma od skoro 72 miliona dinara. Za oblast kulture i informisanja nešto više od 50 miliona 740 hiljada dinara, a za sport i omladinu 55 miliona.

Kada je u pitanju poljoprivreda i ruralni razvoj, biće izdvojeno 17 miliona 200 hiljada dinara, od čega će Paradajz fest, manifestacija koja je za vrlo kratko vreme učinila da opština Lebane postane prepoznatljiva širom zemlje, biti finansirana sredstvima u visini od 7,2 miliona dinara.

Rasprava se povela oko opredeljenih sredstava za oblast zdravstvene zaštite. Reč je o iznosu od 11,5 miliona dinara, koji će biti iskorišćen za angažovanje lekara specijalista.

Zahvaljujući investicijama, čija realizacija je u toku, ali i koje se očekuju u sklopu programa “Skok u budućnost”, izgled Lebana će do 2027. biti kompletno izmenjen. Već u aprilu, kako je najavljeno, uslediće otvaranje Vizitorskog centra.

Data je saglasnost i na izveštaj Centra za socijalni rad Lebane za 2023. godinu. Prema rečima Dragana Cvetkovića, direktora ove ustanove na evidenciji je 2.520 korisnika ili 587 porodica i ovaj broj je dosta manji u odnosu na prethodni period.

Usvojeni su i finansijski izveštaji za proteklu godinu Doma kulture Radan, biblioteke “Branko Radičević”, Sportsko-rekreativnog centra “Lebane” i Turističke organizacije. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *