Danas je Božić, srećan praznik

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik, Božić. 

Na dan Hristovog rođenja, u crkvi Svete Trojice u Leskovcu služene su sveta arhijerejska liturgija i večernja služba. Sva tri dana Božića ljudi se pozdravljaju sa „Hristos se rodi!“, a otpozdravljaju rečima „Vaistinu se rodi!“.

Božić se slavi tri dana i oni su u kalendaru obeleženi crvenim slovom. Drugi dan Božića je Sabor Presvete Bogorodice, a trećeg dana slavi se Sveti arhiđakon Stefan.

Za Božić se poštuju različiti običaji, a jedan od njih je vezan za položajnika. On na Božić prvi ulazi u kuću i njegova je dužnost da poželi sreću, zdravlje i napredak. Božićna trpeza  je uvek mrsna, a njoj prethodi četrdesetodnevni božićni post.

Najradosniji hrišćanski praznik, pored Srpske pravoslavne crkve, danas proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj, jermenska crkva i egipatski Kopti, koji poštuju julijanski kalendar.

Durgog dana Božića u Sabornom hramu Svete Trojice u Leskovcu biće služena sveta arhijerejska liturgija u 8 časova, a trećeg dana u 7. 30.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*