Manastir Svetog Simeona Stolpnika u Crkovnici – jedan od bisera pravoslavlja na obrnocima Babičke gore

U selu Crkovnica, smeštenog na zapadnim obroncima Babičke gore, nalazi se Manastir Svetog Simeona Stolpnika. Prema istorijskim podacima manastir potiče iz druge polovine 16. veka.

Selo Crkovnica pripada selima zbijenog tipa. Karakteristične su kuće sa starim hrastovim kapijama, sa dvorištima često ograđenim kamenim zidom, sa zgradama okrenutim leđima sokaku.

Prema popisu iz 2011. godine ovde je živelo 78 ljudi. Deset godina kasnije 2021. snimajući ovu emisiju na ulicama ovog sela ne zatičemo nijednog meštatina.

Možda ih je hladno vreme nateralo da uđu u svoje domove. Prema jednom predanju Crkovnica je veoma staro naselje koje je imalo četrdeset crkava. Zbog tolikog broja crkava i samo naselje prozvano je Crkovnica. Ne zna se koliko je ovo predanje istinito jer pouzdanih dokaza o postojanju tolikog broja crkava, na tom prostoru, nema.

Danas se ovde nalazi Manastir Svetog Simeona Stolpnika. Po predanju hram je bio u sklopu konaka manastira u kojem su vekovima živeli monasi. Tokom svog postojanja, više puta je rušen od strane Turaka. Hram je u celosti obnovljen i osveštan 2006. godine trudom i zaslugom ktitora Spiroslave Radenković, koja je do svoje smrti živela u konaku manastira.

Ispred oltarske apside nalaze se dva ogromna, stara hrasta, čiju starost stručnjaci procenjuju na više od 600 godine.

Inače, Srpska pravoslavna crkva slavi dan Prepodobnog Simeona Stolpnika 1. septembra po crkvenom tj. 14. septembra po gregorijanskom kalendaru. Reč je o svetitelju i asketi koji je živeo u 5. veku u Maloj Aziji i propovedao hrišćansku veru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*