Danas je praznik Svetog Simeona Mirotočivog – slava hrama u naselju Dubočica

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Svetog Simeona Mirotočivog. Ovaj praznik je ujedno i slava hrama u naselju Dubočica u Leskovcu, koji je posvećen ovom svetitelju. U ovoj svetinji danas je služena sveta arhijerejska liturgija.

Svetog Simeon Mirotočivi je rođen kao Stefan Nemanja. Bio je srpski veliki župan od 1166. do 1196, koji se izborio za političku samostalnost u odnosu na Vizantiju, ujedinjenje srpskih zemalja u jedinstvenu državu i utvrđivanje pravoslavlja.

Rodonačelnik je srpske vladarske dinastije Nemanjića, koja se održala na vlasti sve do 1371. godine. Kažu da je ovaj moćni ratnik bio milosrdni čovek, darežljiv prema sirotinji.

Godine 1196., četiri leta pre upokojenja, odrekao se prestola u korist svog srednjeg sina Stefana, budućeg prvog kralja srpske države. Već sutradan se zamonašio i otišao u manastir Vatoped na Svetoj Gori. Sveti Simeon je sa sinom, Svetim Savom podigao Hilandar i Studenicu, u kojoj se i nalazi Grob Svetog Simeona.

Upokojio se na današnji dan 1200. godine u Hilandaru. Iz groba Svetog Simeona Mirotočivog – kao uteha – poteklo je miro i izrasla sveta loza Hilandarska, koju verni uzimaju kao blagoslov za rađanje dece.

Sveti Simeon Mirotočivi je krsna slava brojnih srpskih domaćina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *