Dani evropske baštine u Narodnom muzeju

 

U Narodnom muzeju u Leskovcu od 28. septembra do 16. oktobra održana je manifestacija Dani evropske baštine  koja se tradicionalno održava širom Evrope sa ciljem promocije i prikazivanja kulturnog nasleđa.

Ovogodišnja manifestacija nosila je naziv „Nasleđe i obrazovanje“ a njen cilj je bio da prikaže ulogu obrazovanja u nasleđu i nasleđa u obrazovanju. Od samog početka Dana evropske baštine obrazovanje predstavlja srž ove manifestacije i čini osnovu najvećeg broja događaja koji se svake godine organizuje širom Evrope.

Dani evropske baštine u Leskovcu počeli su u ponedeljak, 28. septembra šetnjom kroz novu stalnu postavku  „Leskovac – Srpski Mančester 1878 – 1941“, i to na znakovnom jeziku. Narednih dana kustosi Muzeja su obilazili škole u okolnim selima i promovisali publikaciju dečje biblioteke Narodnog muzeja Leskovac – Zbirka radionica iz muzeja i prezentovali serijal Muzejska azbuka. Takođe, učenicima su govorili o muzeju i objašnjavali kako se u njemu radi.

U okviru ove manifestacije obeležena je i Dečja nedelja u periodu od 5. do 9. oktobra 2020. godine.

Najmlađi sugrađani družili su se sa kustosima muzeja, učestvovali u radionicama i, kroz igru i priču, upoznavali se sa zavičajnom kulturnom baštinom.

Igrali su igre kojima su se zabavljali i njihovi preci, „proučavali“ muzejske predmete, govorili o njima starim leskovačim govorom.

Poseban dan bio je posvećen sopstvenim precima i porodičnom nasleđu, kada su mališani dovodili bake i deke u muzej da tu ispričaju istoriju svoje porodice.

Narodni muzej u Leskovcu nastavlja sa radom i poziva mame i tate, bake i deke, učitelje ili predstavnike škola, da uvek sa decom dođu u muzej gde se ljudi bolje upoznavaju jer se u susretu prošlosti sa sadašnjošću bolje sagledava budućnost.

 Radionice su bile besplatne.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *