Lek protiv korone uskoro i u Kovid bolnici u Leskovcu

U borbi protiv korona virusa Srbija je dobila novi lek – Remdesivir, za koji se očekuje da uskoro stigne i u Kovid bolnicu u Leskovcu.

Lek REMDESIVIR, nije nepoznat u infektologiji, do pre pet, šest godina koristio se u lečenju  bolesti Ebole. Sada se on koristi u lečenju Kovida 19. Na osnovu istraživanja  sprovedenih u Evropi, dokazano je da ovaj lek  skraćuje vreme lečenja i smanjuje rizik od smrtnih ishoda od korona virusa, A o tome ko će dobiti lek, procenjuje tim lekara.

“Na osnovu opšteg stanja pacijenta, kliničke slike, na osnovu dijagnostičkih i biohemijskih parametara i radiološkog nalaza donosi se timska odluka o započinjanju lečenja remdesivirom. S obzirom na to da je to nov lek za našu bolnicu i lekare, nismo imali iskustva sa njim, potreban je oprez prilikom upotrebe”, rekao je Božidar Miljković, upravnik Kovid bolnice u Leskovcu.

On naglašava da je veoma važno da ovaj medikament, ukoliko bude u slobodnoj prodaji u apotekama, nikako ne treba uzimati na svoju ruku, jer se radi o veoma ozbiljnom leku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *