“Dani kruške” u Vučju

U Vučju je danas održana osma po redu manifestacija „Dani kruške“, čiji je prvenstveni cilj promocija poljoprivrednih proizvođača i ovog voća, po kojem je porečjanski kraj prepoznatljiv. Inače, u Jablaničkom okrugu, pod kruškom je preko 500 hektara, što iznosi oko 10 odsto od ukupne površine pod zasadom voća

Među  brojnim poljoprivrednim proizvođačima, koji su danas uzeli učešće u okviru ove manifestacije, bili su i Marijan Ilić i Rade Stamenković. Prema njihovim rečima, rod kruške je ove godine bio slabiji, a cena je uglavnom oko 50 dinara.

U porečjanskom kraju, nalaze se velike površine pod kruškom, koje, pre svega, daju solidne prinose, reči su Zorana Nikolića, predsednika Saveta Mesne zajednice „Vučje“.

Otvarajući ovu manifestaciju, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, istakao je da će za subvencije poljoprivrednim proizvođačima, ove godine, biti opredeljeno ukupno 66,5 miliona dinara.

Gradonačelnik Cvetanović uručio je danas nagrade za najveću površinu pod kruškom, Ivanu Milenkoviću iz Radonjice, zatim Ivanu Nikoliću za najlepšu krušku, kao i Dragiju Mihajloviću, čija rakija je proglašena za najbolju. U kategoriji najmlađeg proizvođača, istakao se Dušan Denić iz Presečine. U skladu sa tradicijom, priređeno je i takmičenje u brzoj pripremi krušaka za kompot i ovom prilikom, pobedu je odnela Tanja Aleksić. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *