Od 18 vodenica u Vučju 5 u funkciji

U kanjonu reke Vučjanke, pored jedne od retkih vodenica koje su u funkciji, danas je održana manifestacija „Dani vodenice“. Organizator ovog događaja je lokalni Dom kulture, a pokrovitelj Grad Leskovac. 

Nekada je na ovom mestu bilo 18 vodenica, a danas ih je ostalo pet. Među malobrojnim vodeničarima je i sedamdesetpetogodišnji Bora Mihajlović. On je istakao da je zanat vodeničara danas nepravedno zaboravljen i zasenjen.

Pored kulturno-umetničkog programa koji je pripremio lokalni Dom kulture, posetioci su imali priliku da uživaju u degustaciji kačamaka, kao i drugih tradicionalnih jela napravljenim od brašna samlevenog u vodenicama starim više od jednog veka. 

Manifestaciju je posetio i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Aleksandra Đorđević, član Gradskog veća, naglasila je u svom obraćanju da ova manifestacija čuva od zaborava tradiciju vučjanskog kraja i stare zanate po kojima je on nadaleko poznat. Prepoznajući značaj vodenica, lokalna samouprava svake godine ulaže sredstva u njihovu obnovu, sa ciljem da im vrati stari sjaj. Sa revitalizacijom ovih objekata nastaviće se i ubuduće, istakla je Đorđević.

Manifestacija “Dani vodenice” održava se već devet godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*