Donja Lokošnica – “crveno selo”

Tradicionalna manifestacija „Dani paprike“, 17. po redu, održana je danas u Donjoj Lokošnici, mestu u kojem se oko 200 domaćinstava bavi gajenjem ove poljoprivredne kulture. Ovom prilikom, gradonačelnik Goran Cvetanović istakao je da će u gradskom budžetu biti obezbeđena sredstva za zaštitu geografskog porekla „kozjeg roga“, koji jedino uspeva na području ovog sela.

U Donjoj Lokošnici ili takozvanom „crvenom selu“, mestu najpoznatijem po „kozjem rogu“, na godišnjem nivou, proizvede se oko 60 hiljada tona ove autohtone paprike. Zemljoradnička zadruga „Leskovački kozji rog“, konkurisala je za zaštitu geografskog porekla ove vrste i njihov zahtev je, kako je naglasio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, naišao na odobravanje lokalne samouprave.

Ovoj manifestaciji, prisustvovali su i Dejan Vuksanović i Saša Milovančević, koji godinama rade i žive u Čikagu. Njihova namera je da na teritoriji grada Leskovca otvore fabriku solarnih automobila.

Poljoprivredni proizvođači iz Donje Lokošnice, ovom prilikom su nam rekli da će, po svemu sudeći, paprika na pijacama u Leskovcu, po komadu, koštati između 20 i 30 dinara, dok će se tucana i mlevena prodavati po ceni od 1.500 dinara. Što se tiče roda, poljoprivrednici su zadovoljni.

Na tradicionalnom takmičenju u brzom nizanju paprike, među osam učesnica, pobedu je odnela Jovana Kostić iz Donje Lokošnice.

I ove godine, okupljeni na manifestaciji „Dani paprike“, uživali su u autentičnom prikazu sela, u kojem su kuće bile ukrašene nanizanim crvenim paprikama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *