Izvršenje budžeta Grada Leskovca u prvih šest meseci ove godine odvijalo se planiranom dinamikom

U prvih šest meseci ove godine ostvareni prihodi, primanja i preneta neutrošena sredstva u budžetu Grada Leskovca iznose 3 milijarde 43 miliona 338 hiljada dinara, što predstavlja ostvarenje od 47,7 odsto, istaknuto je na današnjoj sednici Gradskog veća, prilikom usvajanja Izveštaja o izvršenju budžeta za period od 1. januara do 30. juna tekuće godine.

Visina rashoda je dostigla cifru od 2 milijarde 311 miliona 335 hiljada, te je u budžetu ostvaren suficit u iznosu od oko 190 miiliona 43 hiljade 500 dinara.

Kada je o prihodima reč, najznačajniji su oni od poreza na dohodak, dobit i kapitalne dobitke. Nominalno najveći u ovoj grupi je porez na zarade, koji se ostvaruje sa nešto više od milijardu 68 miliona 257 hiljada dinara, a potom porez na prihod od samostalne delatnosti.

Izvršeni rashodi i izdaci za prvih šest meseci ostvareni su u visini od 36,2 odsto od godišnjeg plana. U grupi rashodi za zaposlene procenat izvršenja iznosi 46,3 odsto od plana, što je pokazatelj da više nama kašnjenja u isplati po ovom osnovu, istakla je Marija Milosavljević, šef Odeljenja za finansije.

Ona je podsetila da su u ovom periodu izmirene i sve obaveze po osnovu uzetih kredita, te Grad Leskovac nema više dugovanja po ovom osnovu, uz zaključak da je ostvarenje prihoda i rashoda bilo u skladu sa planiranom dinamikom.

Većnici su dali saglasnost i na tromesečni izveštaj za drugi kvartal o praćenju javnih i javno-komunalnih preduzeća za period od 1. januara do 30. juna ove godine. Odlukom većnika, dobit Javnog preduzeća Dom za 2022. od 538 hiljada dinara biće prenesena na račun osnivača, grada Leskovca, dok će dobit koju je prošle godine ostvarila Pijaca Leskovac od oko 23 miliona 929 hiljada dinara biti upotrebljena za pokriće gubitka nastalog u prethodnom periodu.

Pored ostalog, usvojen je i predlog odluke o odobravanju finansijskih sredstava u iznosu od 800 hiljada dinara za finansiranje nabavke sadnica za pošumljavanje javnih zelenih površina na teritoriji Leskovca, kao i odluke o sprovođenju javnog konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti zaštite i unapređenja životne sredine u 2023. godini.

Usvojen je i Predlog Odluke kojom se daje saglasnost Osnovnoj školi „Svetozar Marković“ da sa ovlašćenim prevoznikom zaključi poseban ugovor o naknadi troškova za prevoz 24 učenika koji imaju prebivalište u Gornjoj Jajini i Palikući, kao i predlozi rešenja kojim Grad Leskovac otuđuje iz javne svojine neizgrađeno građevinsko zemljište na dvema katastarskim parcelama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *