Dr Marković: Oštećenja sluha sve učestalija kod dece, nekada su uzrok kašnjenja u govoru

Slučajevi dece sa simptomima poremećaja sluha učestaliji su poslednjih godina, ističu otorinolaringolozi leskovačke Opšte bolnice.

Jedan od uzroka ovih oštećenja su upalni procesi uha koji se često javljaju, ali i upotreba mobilnih telefona. Stručnjaci naglašavaju važnost ranog otkrivanja ovih poremećaja, i to u toku prve godine života deteta, kako bi se oni na vreme dijagnostikovali i krenulo sa njihovim lečenjem.

U poslednje vreme zapažen je veliki broj dece sa naznakama poremećaja sluha. Prema rečima lekara, od velike je važnosti da roditelji na vreme primete problem kako bi u slučaju ranog otkrivanja, odnosno najkasnije do godinu dana mogli adekvatno da reaguju.

“U nekim slučajevima , uzrok kašnjenja u govoru kod dece može biti upravo oštećenje sluha. U slučajevima učestale upale uha kod dece, pored pedijatra, obavezno treba konsultovati i otorinolaringologe”, ističe za Televiziju Leskovac Vladimir Marković, načelnik Službe ORL Opšte bolnice u Leskovcu.

Inače, razvoju oštećenja sluha kod dece mogu doprineti i drugi faktori, poput meningitisa, rubeola, dodaje doktor Marković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *