EKSTERNO VREDNOVANJE OBRAZOVNIH USTANOVA

Spoljašnje vrednovanje kvaliteta rada obrazovnih ustanova počeče već od ove školske godine, a na području Školske uprave Leskovac ovih dana.

Do kraja 2012. godine proces eksternog vrednovanja proći će pet obrazovnih ustanova sa teritorije Jablaničkog i Pčinjskog okruga: leskovačke – Gimnazija, osnovna škola “Svetozar Marković”, vlasotinačka osnovna škola “8.oktobar” i vranjske – Medicinska i osnovna “Branko Radičević’’.

Spoljašnje vrednovanje vrši se na osnovu utvrđenog okvira gde postoje standardi kvaliteta rada ustanova koji su definisani i za svaku oblast. Postoje i norme  na osnovu kojih će se procenjivati da li je neki standard u ustanovi ostvaren, rekla je spoljašnji evaluator i vođa eksternog tima Školske uprave Leskovac Lidija Nešić.

Podsetimo, spoljašnje vrednovanje kvaliteta rada škola obavlja se na osnovu ranije usvojenih standarda indikatora kvaliteta rada, koji pokrivaju sve ključne aspekte rada škole. To su školski program godišnji plan, nastava učenje, obrazovna dostignuča učenika, podrška učenicima, etos, organizacija rada škole, rukovodjenje i resursi.

Spoljašnje vrednovanje kvaliteta rada škola ocenjuje se najmanje jednom u pet godina. Medutim, Ministarstvo prosvete, Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja mogu da utvrde potrebu za vanrednim spoljašnjim vrednovanjem rada ustanove, ukoliko uoče slabe rezultate u funkcionisanju ustanove i slaba dostignuća učenika u poslednje tri godine.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *