eTurista i Obaveštenja o isteku dokumenata – nove usluge dostupne građanima

Srbija je, uz pomoć reforme javne uprave koju vrši uz podršku Evropske unije, dobila dve važne usluge – Obaveštenja o isteku dokumenata i eTurista, čiji je cilj da se građani na vreme obaveste kada im ističu dokumenta, odnosno da građani imaju pristup kvalitetnoj bazi podataka o ugostiteljima.

Usluga obaveštavanja građana o isteku dokumenata uvedena je 13. decembra prošle godine zahvaljujući saradnji MUP-a i kancelarije za IT i eUpravu i zahvaljujući njoj građani registrovani na portalu elektronske uprave dobijaće obavešenja o isteku roka važenja lične karte, pasoša, vozačke dozvole i registracione nalepnice, putem mejla, SMS ili Viber poruke.

Prema rečima nadležnih, putem nove usluge građani će dobijati obaveštenja dva puta. Što se tiče lične karte, prvo obaveštenje se dostavlja 30 dana, a drugo 15 dana pre isteka važenja. Zatim, za pasoš se prvo obaveštenje dostavlja sedam meseci, a drugo 30 dana pre isteka važenja pasoša, dok se za vozačku dozvolu i registracionu nalepnicu prvo obaveštenje dostavlja 30 dana, a drugo 10 dana pre isteka važenja ovih dokumenata. Inače, MUP je sa 172 usluga na portalu elektronske uprave vodeće ministarstvo kada su u pitanju usluge na tom portalu.

Kada je u pitanju usluga eTurista, cilj njenog uvođenja i formiranja centralnog informacionog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma je bio da se na jednom mestu formira kvalitetna baza podataka o ugostiteljima i ugostiteljskim objektima, odnosno da na jednom mestu postoje svi ugostitelji koji obavljaju tu delatnost i da postoje svi podaci koji su neophodni o objektima u kojima se pruža ugostiteljska usluga, bez obzira o kojoj kategoriji se radi.

Proces digitalizacije deo je sveukupnog procesa reforme javne uprave u Srbiji koja se sprovodi uz kontinuiranu podršku Evropske unije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *