Godišnjica napada na putnički voz u Grdelici

Na današnji dan, 12. aprila pre 22 godine, na železnikom mostu u Grdeličkojklisuri bombardovanje međunarodni, putnički voz, dok se kretao iz pravca Niša ka Vranju. U znak sećanja na žrtve, čiji tačan broj nikada nije utvrđen, danas je održan komemorativni skup na mestu tragedije.

Na putnički voz 393 koji je saobraćao na relaciji Beograd – Niš – Solun, NATO alijanse ispalile su četiri projektila. Od prvog projektila, lokomotiva i prvi vagon su se odvojili od ostatka kompozicije, drugi projektil spržio je treći vagon, dok je četvrti ostao zalepljen za šine. Vladimir Nikolić, tog 12. aprila, nalazio se u porodičnoj kući preko puta mosta i bio svedok užasnog događaja.

Današnji komemorativni skup je zbog epidemiološke situacije obeležen nešto skromnije i sa manjim brojem prisutnih u odnosu na prethodne godine. Vence su položile porodice žrtava, delegacije Srbija voz, Infrastrukture Železnice Srbije, Sindikata izvršnih službi srpskih železnica, Vojske Srbije, potom načelnik Jablaničkog upravnog odbora, predsednik skupštine i gradonačelnik Leskovca.

Most je ponovo otvoren u septembru 1999.

Na programu naše televizije večeras od 20 časova pogledajte emisiju o pomenutom događaju sa kadrovima iz arhive Televizije Leskovac snimljenim na mestu događaja 12. aprila 1999.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*