Područje Leskovca od grada braniće manji broj strelaca

Područje Leskovca, ove godine od vremenskih nepogoda praćenih gradom, braniće manji broj strelaca. U Uduženju građana „Strelci protivgradne zaštite – Kukavica“ kažu da su niske mesečne naknade razlog zbog kojeg četiri stanice neće biti u funkciji, odnosno što će u sistemu protivgradne zaštite umesto dosadašnje 31-e biti 27 stanica.

Žikica Marinković iz sela Priboj kod Leskovca kao strelac radi pune 42 godine. Prema njegovim rečima, reč je o odgovornom poslu koji traži veliku posvećenost:

Naša odgovornost je velika zato što mi radimo po 24 sata od 15. aprila do 15. oktobra. Nemamo radno vreme, nekada i u pola noći mi moramo da izađemo gore.

Odbrana od elementarnih nepogoda važna je za očuvanje useva, ali i zbog sprečavanja šteta na objektima.

Zbog malih primanja, koje iznose 4000 dinara  na mesečnom nivou, sve je manje zainteresovanih za obavljanje ovog posla, ponavlja Marinković, dodajući da im je pomoć lokalne samouprave dragocena. Ove godine je iz gradske kase izdvojeno 4 miliona 752 hiljade dinara za kupovinu 120 raketa, a u planu je i isplata 5, 5 miliona dinara za lične dohotke.

Podsetimo, protivgradna sezona traje šest meseci, od 15. aprila do 15. oktobra. Na području grada Leskovca angažovana su 54 strelca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *