Goran Cvetanović po peti put izabran za gradonačelnika Leskovca, njegova zamenica ostaje Lidija Dimitrijević

Na prvoj konstitutivnoj sednici lokalnog parlamenta za gradonačelnika Leskovca izabran je doktor medicinskih nauka Goran Cvetanović, lider leskovačkih naprednjaka, koji je ovu funkciju obavljao u kontinuitetu od novembra 2012. do oktobra 2023.

Zamenica gradonačelnika će i ubuduće biti Lidija Dimitrijević, lekar po struci. Za predsednika Skupštine ponovo je izabran Aleksandar Đurović, predsednik Gradskog odbora SPS-a. Funkciju zamenika predsednika Skupštine će i ubuduće obavljati Oliver Antanasijević, sekretar Skupštine ostaje Zoran Vukašinović, a zamenik sekretara Vladimir Branković.

Na sednici su izabrani i članovi Gradskog veća, među kojima su Brankica Stamenković, magistar geografije, koja će biti zadužena za oblast obrazovanja, zatim Žarko Bogatinović, diplomirani inženjer poljoprivrede, za oblasti ekologija i zaštita životne sredine; Aleksandar Pejčić, doktor nauka sporta i fizičke kulture, za oblast omladina i sport; Jelena Miljković, master pravnik, za oblast komunalne delatnosti; Zoran Branković, master inženjer građevinarstva, za planiranje, izgradnju i vanredne situacije; Aleksandra Stojanović, diplomirani filolog, za oblast socijalne zaštite i brigu o porodici i deci; Marija Rajković, master profesor srpskog jezika i književnosti, za oblast turizma i kulture; Goran Vukadinović, diplomirani ekonomista, za oblast zdravstva; Milan Pešić, diplomirani ekonomista, za oblast privreda i investicije; Jovana Ivanović, master ekonomista, za budžet i finansije i Ljiljana Ilić, ekonomista u penziji, za oblast poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Na sednici je usvojen i izveštaj Gradske izborne komisije o sprovedenim izborima za odbornike, održanim sedamnaestog decembra tekuće godine, kao i izveštaj Verifikacionog odbora, nakon čega je potrvrđen i mandat odbornicima, kojih u lokalnom parlamentu ima 75.

Odbornici Grupe građana “Za Leskovac zajedno” su doneli odluku da ne učestvuju na ovoj sednici zbog, kako su naveli u saopštenju za javnost, nelegitimnosti izbora održanih 17. decembra, a skupštinsku salu su nakon druge tačke, odnosno potvrđivanja mandata odbornicima, napustili predstavnici svih opozicionih listi osim koalicije Srpske stranke Zavetnici i pokreta Dveri.

Prethodno se, prilikom usvajanja izveštaja GIK-a, povela duža rasprava odbornika.

Podsetimo, najveći broj mandata osvojila je lista „Aleksandar Vučić-Leskovac ne sme da stane, ukupno 39, po deset mandata imaju liste „Ivica Dačić-premijer Srbije“ i „Narodni pokret Srbije Leskovac-Miroslav Aleksić-Za Leskovac zajedno-dr Nenad Zdravković, dok je devet mandata osvojila lista „Svi za jednog, jedan za sve – dr Aleksandar Rangelov“. Tri mandata ima koalicija gradskih odbora DS-a, Stranke slobode i pravde i pokreta Srbija centar Srce, a po dva koalicija Srpske stranke Zavetnici i pokreta Dveri, kao i Srpske koalicije NADA, Nove DSS i POKS-a.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *