Grad dao poljoprivrednicima 19 miliona, najavljeno još neverovatnih 80!

poljoprivreda dreagan

Leskovac – 360 poljoprivrednika sa područja grada Leskovca dobilo je danas subvencije za ulaganje u proizvodnju, pre svega plasteničko uzgajanje voća i povrća, za koje je iz lokalnog budžeta izdvojeno oko 19 miliona dinara.

Ugovore je poljoprivrednicima u Grdelici danas uručio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, u prisustvu državnog sekretara za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Željka Radoševića.

Kako je istaknuto ovom prilikom, grad je za subvencije preko Agencije za lokalni ekonomski razvoj izdvojio ova sredstva, ali na konkursu se javilo nešto manje poljoprivrednika koji uzgajaju povrće i voće u plastenicima, tako da je oko milion i 800 hiljada dinara podeljeno onima koji se bave voćarstvom, stočarstvom i nekim drugim granama.

Državni sekretar je danas poljoprivrednicima u Skupštinskoj Sali grada Leskovca predstavio nacrt Strategije poljoprivrednog i ruralnog razvoja za narednih 10 godina.

Iz lokalne samouprave najavljeno je da će grad Leskovac samo u 2014-oj godini za razvoj poljoprivrede i subvencije izdvojiti čak 80 miliona dinara.

Državni sekretar i gradonačelnik posetili su i dva poljoprivredna gazdinstva u okolini, Ljubiše Stankovića u Navalinu i Zorana Milenkovića iz Drćevca.

Stanković se bavi plasteničkom proizvodnjom i na dva hektara zemljišta podigao je čak 50 modernih plastenika u kojima uzgaja papriku, paradajz, krastavice i zelenu salatu, dok Milenković trenutno uzgaja 50 grla junadi i 20 – tak svinja.

Obojica se slažu da bez subvencija države ne bi uspeli da opstanu na tržištu.

U Leskovcu ima 11 i po hiljada registrovanih poljoprivrednih proizvođača od kojih je čak 9.000 aktivnih, a 6.700 njih posluje komercijalno, istaknuto je danas.