Grad kreće u obnovu fasada starih zgrada

fasade

Leskovac – Agencija za lokalni ekonomski razvoj započela je aktivnosti na realizaciji petogodišnjeg projekta „Revitalizacija fasade reprezentativnih i zaštićenih objekata u užem gradskom jezgru“ čija je vrednost investicije 92 miliona dinara.

Za revitalizaciju 27 zaštićenih i devet reprezentativnih objekata iz gradskog budžeta biće izdvojeno 74 miliona, a 18 miliona dinara biće udeo stanara koji će svoj deo isplaćivati tokom tri godine, sa mesečnom ratom od oko 200 dinara.

U ovoj godini planirana je sanacija fasada u blokovima: četiri koji obuhvata ulaze 4, 6 i 8 u zgradi na Bulevaru oslobođenja; pet – ulaz 1 i 3 zgrade u ulici Kosta Stamenković, šest – koji obuhvata ulaze 27, 33 i 39 u zgradi na Bulevaru oslobođenja kao i blok sedam – ulazi 3, 9, 15 i 21.

Ovogodišnjim planom predviđena je i revitalizacija fasade na objektu u Bulevaru oslobođenja 52 i ulici 11. oktobar. Investicija je vredna 12 i po miliona dinara.

Međutim, zbog realnih problema na koje su naišli uposlenici ALER – a u pripremanju terena, za početak realizacije projekta najkasnije do 1. juna počeće radovi na tri od planiranih šest lokacija.

-Poteškoće su, prvo što postoji velika nezainteresovanost, drugo što stanari, ubeđeni da se radi o nadgradnji objekta, izlaze sa nerealnim zahtevima kao što su izgradnja lifta, a možda najveći je taj što u mnogim ulazima ne postoji oformljena Skupština stanara. Velike poteškoće postoje i sa žiteljima zgrade u ulici Kosta Stamenković, ulaza 1 i 3, jer su imali nadgradnju zgrade i očekuju da im fasade budu besplatno odrađene, rekao je direktor ALER – a Bojan Tojaga. 

On je istakao da je, u proteklom petogodišnjem ciklusu pa i ovom, upravo sa stanarima tih zgrada nije mogao da se napravi dogovor.

Iz ovih razloga  za najviše desetak dana biće raspisan javni poziv za izbor izvođača za uređenje fasade na zgradi u Bulevaru oslobođenja ulazima: 27, 33 i 39; Garetovoj palati i zaštićenom objektu u Bulevaru oslobođenja 52, jer su se stanari organizovali i priključili realizaciji projekta.

Fasade u užem gradskom jezgru potiču iz 50 – tih i 60 – tih godina prošlog veka, oronule su i devastirane i do sada nisu obnavljane. Realizacija ovog projekta od izuzetnog je značaja jer se počelo sa parterskim uređenjem trotoara u centru grada, a ide se u susret uređenju centralnog trga.

Cilj je unapređenje urbanog identiteta i graditeljskog nasleđa Leskovca.