Gradonačelnik: Čitav grad ispašta zbog neodgovornosti nesposobnih direktora!

Mesko skupstina

Leskovac – Nezadovoljstvo gradonačelnika Gorana Cvetanovića radom direktora pojedinih javnih i javno komunalnih preduzeća i ustanova zbog nepoštovanja zakonske obaveze da u roku od 45 dana izmire svoja dugovanja obeležilo je današnju sednicu Gradskog veća.

Po ovom osnovu, Gradu Leskovcu obustavljena su sredstva, na ime poreza na zarade od skoro devet miliona dinara.

Grad više neće biti talac neodgovornog ponašanja pojedinih direktora koji nisu ispoštovali zakon, rekao je gradonačelnik Goran Cvetanović i dodao da je loše verovati da pripadnost pojedinoj stranačkoj opciji može značiti i svojevrsnu zaštitu.

On je naložio direktorina da još u toku dana izmire sve obaveze i pošalju dokaz Ministarstvu finansija kako bi se izbegle posledice za nepoštovanje zakona.

-Ne možete više da plaćate „kome šta kako padne na pamet“, da ne ispunite svoju obavezu u roku od 45 dana i onda da čitav grad strada zbog vas što ste nesposobni, neodgovorni i ne obavljate svoj deo posla. I zato što vas je neka politička opcija postavila. U narednom periodu niko osim mene neće moći da potpiše obrazac za isplatu zarada. A ja neću ni jedan potpisati ako prethodno nisu izmirene sve obaveze kada je u pitanju RINO, kazao je gradonačelnik Goran Cvetanović.

Mesko direktori

Komentarišući predlog odluke o izboru projekata u oblasti kulture koji će u određenom iznosu biti finansirani i sufinansirani iz gradskog budžeta Gradonačelnik Cvetanović izrazio je nezadovoljstvo i zbog toga što su ponajviše prošli projekti ustanova koje se već nalaze na budžetu, a naročito Leskovačkog kulturnog centra koji će, od 6 miliona dinara koliko je predviđeno za projekte u kulturi, dobiti milion i 450 hiljada dinara.

-Sa svojim novcem direktor može da bude ambiciozan i duševan. Simpatičan je, neka održi jedno pet koncerata, neka skupi prihod i neću imati ništa protiv da sa tim novcem uradi nešto. Ambicija neka se sastoji od ideje, realizacije i finansijske konstrukcije, a ne da bude ambiciozan preko  građana. Ili zato što je neko ispred DS – a otvorio festival pa nećemo da gasinmo tradiciju. Koja tradicija? Godina, dve, tri…. Ili zato što novac ide direktno u džepove nekih privrednika? Mi delimo ono što imamo, istakao je Cvetanović.

Usvajajući izveštaje o radu pojedinih gradskih uprava, javnih i javno komunalnih preduzeća i drugih institucija Goran Cvetanović zatražio je objašnjenje od direktora Apoteke Leskovac Dragana Stamenkovića zašto je predsednica Upravnog odbora Tatjana Jovanović bila uzdržana prilikom usvajanja finansijskog izveštaja.

-Iz prostog razloga što je dala zamerku na rashodnu stranu izveštaja koja se odnosi na troškove zakupa poslovnog  prostora u kojima se nalaze apoteke, uglavnom u domove zdravlja. Realizacije u 2013. godini u odnosu na planiranu premašena je za dva i po puta, rekao je direktor Apoteke Leskovac,  Dragan Stamenković.

Kako je 25-oro privrednika sa teritorije grada uložilo žalbu da su računi za korišćenje usluga Por Verner i Vebera izuzetno visoki u poslednje vreme Gradonačelnik je obavezao direktora ove firme da tokom naredne sedmice mora da prisustvuje sastanku sa predstavnicima privrednih subjekata.

Članovi Veća usvojili su, između ostalog, predlog odluke o donošenju Programa komasacije za delove katastarskih opština Milanovo, Gornje i Donje Stopanje Stopanje, Vinarce, Podrimce, Zaslužnje i Priboj koji će koštati 31 milion 822 hiljade i 400 dinara i trajati dve i po godine.

Usvojeni su i predlozi: operativnog plana odbrane od poplava za vode drugog reda; rešenje o obrazovanju komisije za analizu, način i formu korišćenja i raspolaganja objektom ranijeg Kluba Vojske Srbije; odluke o obrazovanju mobilnog tima za inkluzikju Roma….Određenim udruženjima odobrena su novčana sredstva za realizaciju planiranih aktivnosti.