Gradonačelnik predložio mesnim zajednicima da uvedu samodoprinos

mz 1

Leskovac – Mesne zajednice sa teritorije grada Leskovca duguju 102 miliona dinara za struju.

Ovo je veliki problem koji se mora parcijalno rešavati, a lokalna samouprava će pomoći u isplati duga koliko god to može, rečeno je na današnjem sastanku gradonačelnika Leskovca sa predsednicima mesnih zajednica.

Za struju i ulično osvetljenje najviše duguje mesna zajednica Turekovac – čak 2 miliona i 160 hiljada dinara. Još desetak mesnih zajednica duguje po milion i po Elektrodistribuciji.

mz 2

Zbog toga je sastanku prisustvovao i direktor ovog javnog preduzeća i istakao da je Elektrodistribucija spremna da izađe u susret žiteljima ovih mesnih zajednica, ali da je krajnje vreme da se krene u rešavanje ovog problema.

„Najpre moramo da vas uvedemo u redovne obaveze plaćanja i da krenete sa izmirivanjem tekućih računa. Ove stare ćemo rešavati uz pomoć vašeg osnivača, a to je lokalna samouprava“ rekao je Miroslav Dočić, direktor Elektrodistribucije.

„Probaćemo male dugove da rešimo odmah ispred lokalne samouprave, one do 10.000 dinara,  a za ostalo ćemo potražiti najidealnije rešenje“ rekao je gradonačelnik.

Za finansiranje mesnih zajednica iz budžeta grada za ovu godinu izdvojeno je 14 miliona dinara.

Kako bi ipak one funkcionisale valjano, podnosile projekte i nešto uradile za svoju sredinu, gradonačelnik je predložio da se u mesnim zajednicama uvede samodoprinos.

Ovakav način finansiranja se, po njegovim rečima pokazao kao dobar u Vinarcu i Međi. Tako na primer, Vinarčani na mesečnom nivou izdvajaju 50 dinara po domaćinstvu za samodoprinos, a za reprogram dugovanja za ulično osvetljenje ponuđeno je da na mesečnom nivou meštani ove mesne zajednice izdvajaju po 300 dinara.

mz 3

„Ja sam siguran da ako se dobro organizujete možemo zajedno da uradimo nešto dobro za svoj grad ili selo. Dajte da radimo nešto vidljivo a da malo košta. Svaka mesna zajednica u svom komšiluku može da uredi neki parkić ili da postavi mobilijar. To nije skupo ni megalomansko“ poručio je Goran Cvetanović.

Zbog dugovanja blokirani računi su 62 mesne zajednice, od 139 na teritoriji grada.  One koje nisu u blokadi nemaju ni dinara na računu, i taj problem mora da se reši kako bi one počele normalno da funkcionišu, zaključak je ovog sastanka.