Gradovi bez duvanskog dima

zzjz 1

Leskovac – Nacionalni dan bez duvanskog dima obeležava se pod sloganom “Gradovi bez duvanskog dima”,  kako bi se skrenula pažnja na činjenicu da raste broj gradova u svetu koji su usvojili zakone kojima se zabranjuje pušenje na svim radnim i javnim mestima.

Posebna aktivnost, po ovom pitanju, očekuje se od lokalne samouprave kao nosioca vlasti kao i medija da promovišu prostore bez duvanskog dima , kazala je načelnica Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje, primarijus doktor Vanja Ilić. 

Od primene Zakona o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru 2011. godine  došlo je do pada broja pušača na javnim mestima za 16 posto ali je opao i broj onih koji puše u kućnim uslovima.

-Međutim ono što danas zabrinjava 41 posto  16 – to godišnjaka popušio je najmanje jednu cigaretu dok svakodnevno puši nekih 10 posto.  Ono što opravdava je smanjenje potrošnje cigareta i činjenica da svaki peti građanin smatra da treba pooštriti zakonsku regulativu o zabrani pušenja u smislu izricanja određenih kazni i ističu da treba određena radna mesta na javnim prostorima kao što su stadioni i igrališta proglasiti prostorom bez duvanskog dima, kazala je načelnica Centra za promociju zdravlja ZZJZ prim.dr Vanja Ilić.  

 

Svaki gradonačelnik kao i donosioci odluka suočavaju se sa teškoćama u primeni Zakona o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru jer duvanska industrija otežava proces, a nije neočekivano da proizvođači cigareta i pokrenu sudski posatupak kako bi se odložila primena zakona. Kako bi polička rukovodstva trebalo da se suprotstave ovim pritiscima sa konferencije za novinare upućen je apel da se i lokalna samouprava priključi kampanji koja će trajati cele godine.

Oni mlađi, svoj doprinos mogu dati učešćem na nagradnom likovnom konkursu “Moj grad bez duvanskog dima” koji će biti otvoren do 9. maja.  Konkurs je raspisan za decu predškolskog uzrasta, osnovnih i srednjih škola Jablaničkog okruga, a izložba odabranih radova i dodela nagrada najuspešnijim autorima biće upriličena povodom Svetskog dana bez duvanskog dima 31. maja. Radove od kojih će se najbolji štampati na Kalendaru zdravlja za 2015. godinu treba slati na adresu Zavoda za javno zdravlje Leskovac.