GRADSKO VEĆE: OVE GODINE 5 MILIONA DINARA VIŠE ZA PODSTICAJE U POLJOPRIVREDI

Na osnovu predloga izmene i dopune Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada Leskovca za 2019, koji su usvojili članovi Gradskog veća na danas održanoj sednici, stekli su se uslovi za isplatu poljoprivrednih proizvođača u iznosu od 50 posto u vrednosti računa bez pdv-a, a koji su podneli svoje zahteve na Konkurs za dodelu podsticjanih sredstva.  Reč je o merama: investicije u fizičku imovinu, potom investicije za unapređenje i razvoj ruralne infrastrukture i podsticaji za promotivne aktivnosti.

Sredstva Budžetskg fonda za razvoj poljoprivrede iz kojeg će se i obaviti isplata za navedene mere, ove godine uvećan je za 5 miliona dinara i umesto dosadašnjih 26 miliona, iznosi 31 milion. U period od 15. jula do 9.avgusta koliko je konkurs bio otvoren za meru investicije u fizičku imovinu poljoprivredni proizvođači su pokazali najviše intresovanja  i podneli ukupno 783 zahteva, za investicje za unapređenje i razvoj ruralne infrastrukture četiri zahteva, a za podsticaje za promotivne aktivnosti pristigla su samo dva zahteva.

Gradski većnici dali su saglasnost na Odluku o usvajanju zahteva po Javnom pozivu za podršku mladima talentima, čime će biti nagrađena 201 mlada osoba na Dan grada, 11. oktobra.

Još jedan predlog odluke koji je usvojen odnosi se na odobravanje finansijskih sredstva za sufinansiranje projekta „Pošumljavanje javne zelene površine Spomen park i zone zaštitnog zelenila“, čime će od oko 950 hiljada dinara koliko iznosi ukupna vrednost ovog projekta, oko 750 hiljada odobriti Ministarstvo za zaštitu životne sredine, a ostatak Fond za zaštitu životne sredine grada Leskovca.

Na sednici Gradskog veća usvojen je i predlog rešenja o obrazovanju Komsije za izbor projekta pravnih lica iz oblasti zaštite i unapređenja životne sredine koja će odlučivati o zahtevima pristiglim na javni konkrus za finansiranje i sufinansiranje projekta iz Fonda za zaštitu životne sredine koji ima ukupno opredeljena sredstva u visini od 3,3 miliona dirna.