ODRŽAN DRUGI FESTIVAL MEDA U MEDVEĐI

Festival meda koji je održan juče u Sportskoj hali u Medveđi, organizovan je pod pokroviteljstvom Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, a u saradnji sa udruženjemp čelara “Apis” i opštinom Medveđa, kao partnerom na projektu.

Kao predstavnik domaćina festivala, prisutnima se najpre obratio Milan Stevanović, predsednik Skupštine opštine Medveđa.

„Značajnu pomoć mladim pčelarima da otpočnu i unaprede svoj biznis, udruženje „Apis“ dobilo je kroz donaciju opreme od strane Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, čime su se stvorili preduslovi da mladi ostanu na ovim prostorima, i obezbede sebi i svojim porodicama sigurnu egzistenciju. Podršku mladim pčelarima i pčelarkama pružila je i lokalna samouprava, obezbedivši prostorije u kojima se organizuju predavanja i edukacije iz oblasti pčelarstva, koja su neophodna za dalje unapređenje rada. Na nama u lokalnoj samoupravi je da stvorimo što je moguće povoljnije uslove za poslovanje naših sugrađana, kako bi mali proizvođači stvorili osnovu za sigurniju budućnost“ – istakao je predsednik Skupštine opštin Medveđa, Milan Stevanović.

 

Dobrodošlicu prisutnima uputio je i predsednik udruženja pčelara “Apis” Miloš Jović, koji je ovom prilikom podsetio da je ovo udruženje osnovalo sedmoro mladih pčelara 2017. godine, a danas udruženje broji 37 članova, što jasno pokazuje razvoj ove grane poljoprivrede u Medveđi.

Podršku festivalu da je i Savez pčelarskih organizacija Srbije, ispred kojeg se prisutnima obratio gospodin Rodoljub Živadinović. Nakon izložbenog i prodajnog dela na festivalu su bila održana i dva stručna predavanja koja su realizovana od strane Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Predsednik Koordinacionog tela Vlade RS, profesor dr Zoran Stanković je istakao da očekuje dalji razvoj opštine Medveđa, s obzirom na to da ulaganje u manifestacije kao što su Festival meda finansijski nisu velike a iste daje značajne rezultate.

“Ovo udruženje ima veliki potencijal za razvoj pčelarstva, pritom veliki broj mladih ljudi je odlučilo da se bavi pčelarstvom, i sada je na državi da omogući plasman meda na strano tržište”- reči su profesora Stankovića.

Učešće na festivalu uzelo je nešto manje od 40 izlagača, koji su imali priliku da predstave i promovišu razne vrste meda, kao i kozmetiku i preparate na bazi pčelinjih proizvoda. Pored proizvoda od meda, na štandovima su se našli i domaći proizvodi od raznovrsnog sezonskog voća koje se uzgaja na teritoriji opštine Medveđa.