Haraju prehlade – ne uzimajte antibiotike na svoju ruku!

dr Suzana Mitic

Leskovac – Respiratorne infekcije su najrasprostranjenija oboljenja u svakodnevnoj praksi, kako kod dece, tako i kod odraslih.Šire se brzo, naročito prilikom naglih klimatskih promena, upozoravaju lekari.

“Bolest svakako ne treba zanemarivati, marginalizovati ili je smatrati prolaznom”  naglasila je u Jutarnjem programu naše Televizije doktor Suzana Mitić, načelnik odeljenja za zdravstvenu zaštitu odraslih leskovačkog Doma zdravlja.

Iako se javljaju tokom cele godine, respiratorne infekcije su najčešće u hladnijim mesecima i prilikom naglih temperaturnih skokova.

“Broj obolelih u jesen raste, da bi ove bolesti u decembru, a posebno u januaru ili februaru prerasle u grip” kaže doktorka Mitić i naglašava da je jedina prevencija kod gripa vakcina,  dok je  za respiratorne infekcije potrebno pažljivo praćenje stanja obolelog.

Ona takođe naglašava da antibiotike nikako ne treba uzimati na svoju ruku jer oni kod ovakvih oboljenja često daju kontraefekat.

Poseban oprez savetuje se hroničnim bolesnicima – astmatičarima, srčanim bolesnicima i osobama sa hipertenzijom. Takođe, njima se savetuje da na vreme prime vakcinu protiv sezonskog gripa kako tokom zimskih meseci budu zaštićeni.