Hranitelji obeležili svoju slavu

hranitelji

Leskovac – Leskovačko Udruženje hranitelja „Sunce“ proslavilo je danas u Centru za socijalni rad, slavu Ikona presvete Bogorodice Trojeručice.

Udruženje radi od 2005. godine i okuplja 40 – tak hranitelja koji žive na teritoriji grada Leskovca, a kod kojih je smešteno 70 – oro dece bez roditeljskog staranja.

Pozdravljajući goste i prisutne hranitelje domaćin slave i predsednik Udruženja hranitelja „Sunce“ Mirko Ljubenović pohvalio je saradnju koju imaju sa Centrom za socijalni rad ali je i izrazio želju da se broj dece koju će hraniteljske porodice prihvatati, sve više smanjuje.

Centar za socijalni rad već 53 godine uspešno realizuje programske zadatke i poverene poslove među kojima je i iz dela porodične pravne zaštite – smeštaj i zaštita dece bez roditeljskog staranja.

Na ovakvim slučajevima radi stručan tim za hraniteljstvo kako bi se ovakav vid zaštite obavio na najbolji način, rekao je direktor Centra za socijalni rad, Boban Ilić.

„Trenutko funkcionišu 102 hraniteljske porodice. U porodičnom smeštaju nalazi se 178 dece od čega: 107 u hraniteljskim porodicama, 60 u srodničkim, a 11u specijalizovanim ustanovama socijalne zaštite“ rekao je Boban Ilić, direktor Centra za socijalni rad.

On je ovom prilikom istakao da su nastojanja Centra da u narednom periodu, u sklopu ove ustanove socijalne zaštite, bude otvoren Centar za porodični smeštaj u kome će raditi osposobljenmi ljudi – treneri koji će edukovati lica koja žele da pomognu radu centra.

Slavu Ikona presvete Bogorodice Trojeručice Udruženje „Sunce“ uzelo je kao krsnu jer ona simbolizuje najčistiju, najiskreniju i najveću ljubav žene prema detetu.