I ove godine muzeji otvaraju svoja vrata povodom Nacionalne nedelje muzeja

Manifestacija MUZEJI ZA 10 je nacionalna muzejska inicijativa, najveća u Srbiji i jedinstvena u Evropi, koja se ove godine održava po osmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Koordinira je Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja – ICOM Srbija.

Tokom sedam dana besplatnog programa, obeležavajući Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja, u preko 56 gradova i mesta širom Srbije, 122 učesnika, na preko 170 lokacija pripremaju raznovrsne sadržaje. Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti samo tih dana, posetioci će biti u prilici da se uključe i u dodatne programe kao što su autorska i stručna vođenja, interaktivnih radionica za decu i odrasle, predavanja, projekcija filmova, predstava i performansa, promocija knjiga, koncerata i drugih aktivnosti.

Ovogodišnja tema, proistekla iz teme Međunarodnog dana muzeja je: MOĆ MUZEJA.

Kao jedinstvena mesta otkrića, muzeji nas uče o našoj prošlosti i otvaraju vidike za nove ideje – dva suštinska koraka u izgradnji bolje budućnosti. Tokom manifestacije Muzeji za 10 istražite potencijal muzeja u pravcu donošenja pozitivnih promena u svojim zajednicama.

I ove godine pozivamo publiku da učestvujeu nagradnom konkursu: „Koja je superMOĆ tvog MUZEJA?” kroz kratku videoformu, ne dužu od 3 minuta.

Vreme trajanja manifestacije: 14 – 20. maj 2021.

Ove godine 18. Evropska noć muzeja se obeležava u subotu 14. maja. Tokom trajanja Manifestacije ulaz će biti BESPLATAN.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *