Investicije u Leskovcu od 2020. do danas – kilometri puteva, rekonstruisani objekti, priznanja…

U periodu od 2020. godine do danas na području grada na Veternici ulagalo se u sve segmente društva: putnu i komunalnu infrastrukturu, oblast poljoprivrede, obrazovanja, sporta, kulture.

Pored kapitalnih projekata, poput rekonstrukcije Opšte bolnice Leskovac, izgradnje centralnog gradskog trga i stadiona “Dubočica”, izdvajanjima je, između ostalog, unapređen i sistem zdravstvene i socijalne zaštite. Ovo je istaknuto prilikom predstavljanja najvažnijih investicija u prethodne tri godine od strane predsednika Gorana Cvetanovića i njegovih saradnika.

Leskovac-Vučje, Leskovac-Lebane, Leskovac-Bojnik, putevi ka Graovu, Koraćevcu, Sarajevski most, Ulica Radoša Cerovića – ovo su neke od deonica čija je rekonstrukcija, odnosno izgradnja, obeležila ovaj period, a ulaganja u putnu infrastrukturu dostigla su cifru od milijardu 400 miliona dinara.

Takođe, izgradnjom dovodnog cevovoda i rezervoara za vodu u Pečenjevcu, sredstvima od 38,4 miliona dinara, kao i rekonstrukcijom kilometara mreže, ukupne vrednosti od preko 160 miliona, unapređen je sistem vodosnabdevanja.

U prethodne tri godine pušteno je u rad Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Bogojevcu. Završena je rekonstrukcija dela unutrašnjosti Opšte bolnice Leskovac, koja je dobila savremenu aparaturu, a grad je dobio dva nova simbola – centralni gradski trg i stadion “Dubočica”.

“Italijanski investitor otvorio je fabriku Aunde, koja danas broji 407 zaposlenih. Neke od novih investicija, čija je realizacija u toku, jesu izgradnja Regionalnog inovacionog startap centra i vrtića kod Stare stočne pijace“, rekao je Cvetanović.

“Preduslov za sve investicije je stabilan gradski budžet, koji za ovu godinu iznosi više od 6,8 milijardi dinara, dok je 2012. iznosio 3,1 milion, uz dugovanja od dve milijarde dinara”, istakao je Stefan Kitanović, član Privremenog organa.

U periodu od 2020. do danas značajna sredstva su izdvojena i za poboljšanje kvaliteta života mladih, koji su budućnost grada na Veternici. Grad je nastavio da na razne načine nagrađuje najuspešnije mlade Leskovčane.  

“Sa druge strane, podela više od 2800 auto-sedišta roditeljima mališana, zatim novogodišnjih paketića, paketa pomoći penzionerima i socijalno ugroženima, isplata naknade za udžbenike osnovaca, finansiranje rada udruženja, kao i najnovija mera, sufinansiranje troškova neinvazivnih prenatalnih testova,  neki su od pokazatelja da Grad Leskovac radi i na unapređenju mera socijalne i dečje zaštite”, naglasila je Sanja Milošević, buduća narodna poslanica.

Da su ova i druga ulaganja dala konkretne rezultate, između ostalog, pokazuje podatak o smanjenju broja korisnika novčane socijalne pomoći u Leskovcu. 

Ovom prilikom bilo je reči i o ulaganjima u oblast poljoprivrede, uređenju kanala i atarskih puteva. Za rad mesnih zajednica izdvojeno je 205 miliona dinara, pored dodatnih 66 miliona opredeljenih za 2024. Izgrađeni su i novi objekti mesnih zajednica Donje Krajince, Južnomoravskih brigada, Milentije Popović i Rade Žunić.  

U prethodne tri godine akcenat je bio i na unapređenju uslova za boravak dece u vrtićima i školskim objektima, a ulaganja nisu momoišla ni objekte ustanova kulture, poput Gradske kuće, kuće Koste Stamenkovića, Leskovačkog kulturnog centra, Narodne biblioteke “Radoje Domanović” i Narodnog muzeja. U prilog tome govore i priznanja, koja su motiv za postavljanje novih ciljeva.  

Priznanja za uspešan rad dobili su i Narodni muzej Leskovac, koji je proglašen za najbolji slovenski muzej u 2023., kao i Istorijski arhiv, dobitnik nagrade “Zlatni arhiv”.

Značajno je i to što je Leskovac po drugi put preuzeo predsedavanje Stalnom konferencijom gradova i opština, istaknuto je ovom prilikom.


Izveštaj o izlaganju predsednika Gorana Cvetanovića i njegovih saradnika možete pogledati u “Panorami” Televizije Leskovac.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *