Ističe rok za restituciju – naslednici napravili red na šalterima

restitucija

Leskovac – Rok do kada stari vlasnici, Agenciji za restituciju mogu da podnesu zahtev za povraćaj imovine koja im je oduzeta posle Drugog svetskog rata ističe u ponoć.

Iako je prijavljivanje trajalo šest godina, najviše zakazanih termina, zahteva i gužvi pred šalterima bilo je poslednje nedelje pred istek ovog roka.

O tome svedoči i podatak da je Pošta u Leskovcu samo tokom februara primila preko 200 zahteva, dok su u januaru bila podneta tek 32, a u decembru prošle godine samo 30.

restitucija 2

-Ja tražim povraćaj 12 ari placa ispod sadašnje Osmospratnice. To je bilo u vlasništvu mog pradede. Dokumentaciju imam, a Boga mi, živi smo i mi koji smo ga nasledili. Odlučio sam da zahtev predam poslednjeg dana jer, nikad se ne zna, možda istrči još nešto od dokumenata u moju korist, kaže Leskovčanin Predrag Jovanović.

restitucija 3

-Imovina mojih predaka je oko 3 hektara šume, oduzeta je 1957. godine. Imam dokumentaciju. Eto, da probam da povratim ono što je pripadalo mojih precima, kaže  Mladen Savić iz Grdelice.

Neophodno je da podnosilac zahteva dostavi akta o oduzimanju ili neki drugi iz kojeg se vidi na osnovu čega je imovina otuđena.

Već po dobijanju potvrde o predaji zahteva podnosilac može da krene u proceduru prikupljanja dokumentacije koju Agenciji za restituciju mogu direktno da dostave ili pošalju preporučenom poštom – u vidu podneska.

restitucija 4

Očekuje se da će imovina u naturi, stanovi, zgrade i poslovni objekti, biti vraćeni za dve godine, dok će tri do četiri godine biti potrebno za poljoprivredno zemljište.Oni zahtevi koji budu pristigli nakon današnjeg dana, smatraće se kao neblagovremeni i biće odbačeni.