Istraživanje praistorijskog lokaliteta Svinjarička čuka u selu Štulac kod Lebana

U Narodnom muzeju u Leskovcu toku je realizacija prolećne kampanje projekta koji podrazumeva istraživanje praistorijskog lokaliteta Svinjarička Čuka u selu Štulac kod Lebana, koja će trajati do 22. marta. Projekat se sprovodi u saradnji sa Arheološkim Institutima iz Beča i Beograda.

Na istraživanju praistorijskog lokaliteta Svinjarička Čuka u selu Štulac kod Lebana, u ime austrijskog Arheološkog instituta u Beču, radiće dr Barbara Horejš, dok će za Institut u Beogradu biti zadužen dr Aleksandar Bulatović.

Kada je u pitanju leskovački Narodni muzej, u projektu će učestvovati viši kustos Vladimir Stevanović, rukovodilac Praistorijske zbirke.

Tokom navedenog perioda, stručnjaci iz navedenih institucija će raditi na obradi i dokumentaciji arheološkog materijala prikupljenog prethodnih godina tokom sistematskih arheoloških iskopavanja na lokalitetu Svinjarička Čuka.

Dodatnom i daljom obradom ovog materijala, predmeti i podaci dobijeni tokom arheoloških istraživanja će se naći u novim naučnim publikacijama i doneti novo svetlo u stručnoj i široj javnosti o životu u praistoriji unutar Leskovačke kotline, ali i centralnog Balkana.

Takođe, cilj ovogodišnje kampanje je priprema za prezentaciju materijala sa lokaliteta široj javnosti u 2025. godini, koja je na nivou Republike Srbije predviđena za Godinu Arheologije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *