Iz sata u sat: Kako se ljudi bore sa poplavom – FOTO

poplava 2

Leskovac – Kako je u proteklih nedelju dana na području Grada Leskovca palo 100,2 litra vode po kvadratnom metru, došlo je do izlivanja Tulovske reke i plavljenja domaćinstava i oranica.

Najugroženije je područje Gornjeg Bunibroda i Žižavice. U Gornjem Bunibrodu tridesetak kuća i dvorišta je u potpunosti poplavljeno.

poplava 3

U ovim ugroženim područjima vodostaj je, prema rečima žitelja Gornjeg Bunibroda i Žižavice, polako rastao u prethodna tri dana, a od juče je voda počela da prodire i u pojedine stambene objekte.

Meštani sela su sami počeli da se organizuju: pravili peščene ili zemljane nasipe ne bi li sprečili prodor vode.

poplava 4

 

U tome ali i u postavljanju džakova sa peskom pomogli su im radnici Javno komunalnog preduzeća “Komunalac” ali i komšije iz okolnih sela.

Sva raspoloživa mehanizacija Komunalca uz podršku komunalne policije i gradskih uprava i preduzeća celog dana bila je na terenu pokušavajući da proširi korito Tulovske reke na mestima gde je najkritičnije.

poplava 5

Celokupnu situaciju dodatno otežava izlivanje septičkih jama u svim mestima gde nema kanalizcije zbog čega meštani strahuju od zaraze.

Kako su nam javili meštani Togočevca u ovom selu reka Jablanica poplavila je desetak kuća i farmu koza.

Veternica je u Leskovcu došla do samog  vrha nasipa na keju, ali kako nam je potvrđeno u Sektoru zavanredne situacije, za grad nema bojazni od prelivanja reke.