Ponovo prokišnjava hram u Dubočici

crkva 1

Leskovac – Obilne kiše su dovele do toga da hram u Dubočici ponovo prokišnjava.

“Najvažnije nam je da ovaj objekat odvojimo od vlage I nadamos e da će uz pomoć lokalne samouprave biti sve vrlo brzo završeno. Ovo prokišnjavanje nam nanosi veliku štetu” kaže protonamesnik Zvonimir Živković.  

Početkom meseca nastavljeni su radovi na pokrivanju hrama Svetog Simeona Mirotočivog u naselju Dubočica kao i na otklanjanju nedostataka i završetku fasade.

Radove izvodi SMN Gradnja, rok je 50 radnih dana, a investiciju donira Grad Leskovac sa 5 miliona i 850 hiljada dinara.

Radovi su nastavljeni nakon pauze od preko 4 godine. U planu je otklanjanje nedostataka na krovnoj konstrukciji kao i završetak samog krova i fasade.

Iako su vremenske prilike malo zaustavile radove plan je da se u prvom naletu pokrije krov od 200 kvadratnih metara koji ima 9 kupola i zapadnu apsidu.

crkva 2

Prema predračunu koji je novembra 2013. uradilo preduzeće AD „Crna Trava“  vrednost radova je 8,5 miliona dinara, od čega se grad obavezao na donaciju od 5,8 miliona dinara.

Cilj projekta je revitalizacija, rekonstrukcija, adaptacija i sanacija ovog značajnog verskog, kulturnog i istorijskog objekta, čija je izgradnja počela još 2005. godine.

Od izgradnje crkve Svete Trojice u centru grada, 1931. godine, ovo je drugi pravoslavni objekat koji će biti izgrađen u poslednjih sto godina.

Ova građevina dominiraće  naseljem Dubočica jer je najviša tačka crkve na oko 28 metara.