Jedanaesti rođendan “Ilindena”

ilinden leskovac

Leskovac – Udruženje građana makedonske nacionalne zajednice “Ilinden” danas je u novim prostorijama na spratu Mesne zajednice Centar u prisustvu brojnih gostiju proslavilo 11 godina postojanja i rada.

Svečanosti su pored gostiju iz Ohrida, i leskovačke Osnovne škole Svetozar Marković prisustvovali i predstavnici Nacionalnog saveta Makedonaca, Makedonske ambasade i Ministarstva inostranih poslova Makedonije.

Prisutne zvanice i goste najpre su pozdravili predsednik Nacionalnog saveta Makedonaca Borče Veličkovski i konzul Makedonske ambasade Marjan Jovanovski.

“Postojimo od  2002. godine i jedno smo od najstarijih i najmanjih ali i najaktivnijih udruženja makedonske nacionalne manjine u Srbiji”, istakao je  predsednik Udruženja Ilinden Zoran Petkovski i dodao da je ovo udruženje pored brojnih aktivnosti 2011. godine organizovalo kurs makedonskog jezika u tri faze koji je prošlo 100 polaznika većinskog naroda, što nas čini veoma ponosnim jer smo  jedino udruženje u Srbiji koje je uspelo u tome.  

On se ovom prilikom zahvalio lokalnoj samoupravi na podršci kao i na tome što je ovom udruženju dodelila nove prostorije koje će koristiti za dalje funkcionisanje, što daje dodatni motiv da udruženje bude još uspešnije u svom radu.

Leskovačko udruženje Ilinden broji 100 članova od 260 pripadnika makedonske nacionalne manjine koliko ih živi na području grada.

Ovom prilikom zaslužnom pojedincima, organizacijama i medijima dodeljene su zavalnice za doprinos afirmaciji makedonskog jezika.

U muzičkom delu programa nastupila je vokalna grupa Neven.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *