Jelena Janković iz Donjeg Stopanja građevinske poslove obavlja “rame uz rame” sa muškarcima (VIDEO)

Da je granica između tradicionalno „muških“ i „ženskih“ zanimanja već izbrisana i da mnoge žene većinu poslova mogu obavljati rame uz rame sa muškarcima, pokazuje primer četrdesetogodišnje Jelene Janković iz Donjeg Stopanja, koja se već godinama uspešno bavi građevinskim radovima.

Do pre nekoliko decenija bilo je gotovo nezamislivo videti ženu koja se bavi zanimanjima iz oblasti građevinarstva ili primera radi, obavlja posao mehaničara ili policijskog službenika. Međutim, sada je situacija potpuno drugačija, imajući u vidu da mnoge pripadnice lepšeg pola ruše stereotipe o podeli na muške i ženske profesije.

Među njima je naša sagovornica, koja je sa suprugom pre 13 godina započela porodičan posao, a sa čijim radom je naša ekipa imala priliku da se upozna pre dve godine. U međuvremenu su se mnogi uverili u kvalitet njihovog rada, te je povećan i broj klijenata.

“Povećan je obim posla u poslednje vreme, veća je potražnja. Dobro nam ide za sada.”, kaže naša sagovornica.

Uz dobru organizaciju ova majka troje dece uspeva da uskladi porodične obaveze sa poslovnim.

“Sve je stvar organizacije, deca nam neretko pomažu. Nije lako, ali snalazim se.”, ističe Jelena, koja svim damama čestita današnji praznik.

Da Jelena građevinske poslove obavlja podjednako dobro kao muškarci, saglasne su i njene kolege.

“Ni u čemu ne zaostaje za nama. Iako je u pitanju fizički posao, koji je na neki način više za muškarce, Jelena se snalazi odlično”, kaže Aleksadar Ivković, jedan od Jeleninih kolega.

Inače, zvanični podaci pokazuju da ni jedna druga privredna grana ne zapošljava tako malo žena kao građevinarstvo: samo 13 odsto, a većina njih je angažovana na planiranju i u upravi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *