U pozadini osmomartovskog praznika, štrajk žena za “hleb i mir”

Više od stotinu godina, Međunarodni dan žena, 8. mart, obeležava se kao podsetnik na borbu za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Pored prava da glasaju, u fokusu borbe bilo je i ostvarivanje prava na obrazovanje, rad, jednaku zaradu, kao i nasleđivanja, u slučaju da nije postojao direktni muški potomak.

Borba žena za izjednačavanje njihovih prava u političkom, ekonomskom i socijalnom pogledu sa pravima muškaraca, obeležila je ovaj dan 1908. godine, kada je nekoliko hiljada žena prošetalo Njujorkom, zahtevajući kraće radno vreme, veću platu i pravo glasa.

Ideja da Međunarodni praznik žena bude ustanovljen, potekla je od Klare Cetkin, nemačke socijalistkinje 1910. godine, a 8. mart je kao datum izabran posle štrajka žena u Rusiji, organizovanog tokom Prvog svetskog rata, kada su zahtevale “hleb i mir”.

Na međunarodnom nivou, Dan žena prvi put je obeležen 1911. godine u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj, a dobio je na ozvaničenju kada su 8. marta 1975. godine, ovaj praznik počele da slave Ujedinjene nacije. Prva parola, koju je ova organizacija usvojila bila je „Slavimo prošlost, planiramo budućnost“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *