Kako da postanete eGrađanin?

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, u saradanji sa Kancelarijom za IT,  NALED-om i Evropskom bankom za obnovu i razvoj, omogućava građanima registraciju na portalu eUprave kako bi postali eGrađani.

Portal euprava.gov.rs predstavlja jedinstveno elektronsko mesto preko kojeg se može pristupiti najvažnijim informacijama i elektronskim uslugama za građane i privredu, a eGrađani su svi korisnici elektronskih usluga na ovom portalu, koji digitalnim putem dolaze do svih potrebnih informacija i usluga.

Neophodno je da se oni koji žele da postanu eGrađani jave na poseban šalter u Gradskom  uslužnom centru koji je za ovu namenu otvoren preko projekta „Pokreni svoju eUslugu“, kako bi svim građanima bio omogućen pristup računaru i internetu  za bolji prikaz i korišćenje portala eUprave. Registracija na portalu omogućava pristup jedinstvenoj elekstronskoj bazi podataka  gde građani digitalnim putem  dolaze do potrebnih  informacija i usluga. Da bi se registrovali nepohodna je dvofaktorska  autentikacija koju mogu da pruže ovlašćeni  službenici u Gradskom uslužnom centru. Morate da imate 16 ili više godina i da sa saobom ponesete ličnu kartu.

Do  sada su građani imali ograničen pristup podacima  na portalu eUprave, međutim, dvofaktorskom registracijom oko  98%  usluga im je dostupno. Između ostalog građani će imati uvid u podatke o prebilvalištu,  biračkom mestu, biće dostupni podaci  Nacionalne službe  za zapošljavanje, izvodi  iz matične knjige rođenih i venčanih, kao i podaci lokalne poreske administracije. Takođe, dobijaćete podsetnik o isteku važenja ličnih dokumenta.

Osim građana, na portalu će moći da se registuju i preduzetnici i privredna društva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *