Kineski ambasador promovisao svoj jezik osnovcima

unnamed (4)

Leskovac – U leskovačkoj osnovnoj školi “Vuk Karadžić” danas je boravio sekretar Ambasade Narodne Republike Kine Sun Ćuen koji je sa direktorima srednjih škola grada Leskovca, čiji su učenici počeli da uče kineski jezik, razgovarao o unapređenju dalje saradnje.

Projekat “Učenje kineskog jezika u osnovnim i srednjim školama u Srbiji”, koji je rezultat Memoranduma o saradnji u obrazovanju između ministarstva prosvete i  ambasade Republike Kine, prvo je zaživeo u leskovačkoj osnovnoj školi “Vuk Karadžić”. 

Uporedo je uveden i u vlasotinačkoj “8.oktobar” i lebanskoj “Vuk Karadžić”. Nakon tri godine kineski jezik pohađaju učenici raspoređeni u pet grupa, a ovim osnovcima su se priključili i đaci Gimnazije, Tehničke škole “Rade Metalac” i Trgovinsko ugostiteljske škole.

Ovaj jezik u okrugu izučava oko 300 đaka.

“Osnovni cilj je da se kroz učenje osnova kineskog jezika učenici osnovnih i srednjih škola u Srbiji upoznaju sa kineskim kulturom i tradicijom. Na taj način omogućavamo mladim generacijama da steknu još jednu znatnu prednost i upoznaju i razumeju jednu veliku prosperitetnu državu i naciju” istakao je sekretar ambasade Narodne republike Kine, Sun Ćuen.

Prema njegovim rečima, kineski jezik značajan je ne samo zbog toga što se govori u najmnogoljudnijoj zemlja na svetu, već i zbog ekonomskih razloga koji su bitni za svaku državu, pa i za Srbiju.

Učenici škola u kojima se izučava kineski jezik priredili su i prigodan program.

Sekretar ambasade NR Kine Sun Ćuen već je imao razgovor i sa direktorom Visoke poslovne škole u Leskovcu o budućoj turističkoj, kulturnoj i obrazovnoj saradnji, a već sutra posetiće Trgovinsko ugostiteljsku školu.

Od 2011. godine kineski jezik, kao izborni, zastupljen je u 60 gradova Srbije.

Sa oko 3 000 đaka radi 16 profesora iz Kine, a planovi su da u narednom periodu njihov rad bude ojačan svršenim studentima Filološkog fakulteta, katedre kineskog jezika.