Koje uslove morate da ispunite ukoliko ste zainteresovani da budete hranitelj starijim osobama?

Hraniteljstvo za odrasle je veoma tražena usluga, a očekuje se da interesovanje bude još veće, s obzirom na to da je na listi čekanja u ustanovama za smeštaj starijih lica preko 40 osoba.

“Državna i privatne ustanove u Leskovcu nemaju dovoljno mesta, jer je  u prošloj godini  znatno povećan broj zahteva za smeštaj.Ovo su glavni razlozi zbog čega je Centar za socijalni rad počeo sa realizacijim programa „Hraniteljstvo za odrasle“ u ovoj godini – potvrdio je gostujući u Jutarnjem programu naše televizije Predrag Momčilović, direktor ove ustanove.

Zakonom o socijalnoj zaštiti regulisan je i porodični smeštaj starijih lica, a ne samo dece i mladih. Sve porodice u kojima je jedna osoba zaposlena, koje imaju dovoljno stambenog prostora i umeju da prepoznaju potrebe starijih ljudi, mogu da se jave u Centar za socijalni rad, gde će završiti obuku i dobiti sertifikat.

Od strane  Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, korisnici ove usluge finansiraju se sa 20 hiljada dinara, dok je za hranitelja nadoknada 10 hiljada sa plaćenim porezima i doprinosima u slučaju da nije zaposlen.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *